Címke Archívum: értelmező szótár

1. Mi a szótár? Bemutatkozás

Videóblog sorozat 1. rész

 

Helló! Sarkadi Zsolt vagyok.

Sokan szótáríróként ismernek. Viccesen azt is mondhatnám: szófaragó.

Én legszívesebben nyelvészmérnöknek nevezem magamat. Nem azért, mert megmérem a nyelvemet, nem is azért, mert megmérem a szavakat.

Sokkal inkább azért, mert mérnöki pontossággal, tudományos alapossággal végzem a nyelvészi munkámat.

Ha a te gyermekednek gondjai vannak a tanulással (vagy akár saját magadnak is), akkor választ fogsz kapni a nehézségekre ebből a videó sorozatból.

3. A butaság egyetlen oka

videóblog sorozat 3. rész

 

A most következő néhány videóban arról fogok beszélni, milyen jelekből tudhatod, hogy értelmező szótárra van szükség, méghozzá azonnal!

Ne olvass tovább, ha nem értesz egy szótAz első jel, amit a legkönnyebb észrevenni, ha TUDOD, hogy nem értettél egy szót. Miközben olvasol, egyáltalán nem érted a szót, és elképzelésed sincs, hogy mit jelenthet. Ilyenkor sokan azt javasolják, hogy csak olvass tovább. Mint már említettem, ez HAZUGSÁG! Ne hidd el!

Ha az iskolában nincs rá lehetőség, legalább otthon nézz utána a szó jelentésének, mert az okosság csökkenésének egyetlen oka az ilyen érthetetlen vagy félreértett szó, pontosabban az ilyen szavak sokasága.

5. Mitől zavaros a tananyag?

Videóblog sorozat 5.

 

Mitől zavaros a tananyag?

Most további tünetekről fogok beszélni, amelyekből tudhatod, hogy értelmező szótárra van szükség, méghozzá azonnal!

Fontos tudni, hogy a gyerek nem a „tárgyat” nem érti, hanem csak a szót! Sok szót, de csak egyes szavakat.

Mindig csak egyetlen szónak nézel utána, (vagy tanárként csak egyetlen szót magyarázol el) és apránként újra jól megy a tanulás. Ezt bizonyítja, hogy a rossz tanulókat korrepetáló tanárok az egyes szavak elmagyarázásával mennyire sikeresek.

A helyes és türelmes tanítás, szótárazás után a saját iskolai tanáraik sokszor el sem hiszik, hogy a gyerek pár hónap alatt ötösre megtanulta az egész tananyagot. Szerintük ez lehetetlen.

Emiatt fontos tudni, hogy mikor kell a szótárért nyúlni. Már az első jelekre figyelj, és ne várd meg, amíg annyira zavaros lesz a tananyag, hogy már külső segítség kell.

Amikor zavaros egy mondat, akkor ott, abban a mondatban, vagy közvetlenül előtte volt valami, amit nem értettél. Azonnal keresd meg, hogy melyik szó az, aztán nézz utána egy szótárban!

Amint nem világos, hogy mit is akart mondani, amint „nem áll össze” a mondandója, ott van egy szó, amit meg kell nézned.

Amint meglepődsz, hogy „Mi van?!” máris volt valami furcsa szó. A szó egy jelentését sokszor ismered is, de az író más értelemben használta.

Csak a szótár segít!

Amikor azt hallod, hogy egy barátod rosszul használ egy szót, pedig nem is azt jelenti, máris tudhatod, hogy nem nézte meg a szótárban. Valószínűleg csak ő talált ki hozzá egy jelentést.

Ilyen gyakran félreértett szó a „körlevél”. Ez olyan levelet jelent, amelyet egy központ küld ki egyszerre sok ismert címzettnek. Például az adóhivatal az adózóknak. De egy ideje sok netező azt hiszi, hogy olyan levelet jelent, amit ő küldött el, aztán sok kézen át visszajutott hozzá. Ez tévedés!

Különösen a gyakran használt rövid szavaknak van nagyon sok jelentése. Ezeket mind ismerni kell, máskülönben gyakran bajba kerülsz!

Én magam is jártam úgy, hogy egy receptben félreértettem az „illetve” szót. Az állt benne: „20 dkg vaj, illetve zsír”. Én mindkettőt belekevertem a tésztába. Gondolhatod, hogy szétfolyt a süteményem.

Nagyszótár Tanulóknak 0. kötetEzekből a nyelvtani szerepű, rövid szócskákból, toldalékokból és jelekből olyan sok van, hogy egy egész vaskos kötetet kitesznek. Ezek a magyar nyelv legnehezebb szavai!

Ha egy mondatot nem értesz tisztán, ha furcsa, hogy mit is jelent, akkor azonnal vedd elő a szótárt! Könnyen lehet, hogy ilyen apróságokon múlik a jó jegyed, és később a jó kereseted, jó életed is!

A következő videóban arról mesélek majd, hogyan rontják el az emlékezetet az ismeretlen szavak.

Sarkadi Zsolt
nyelvészmérnök

Nagyszótár Tanulóknak

Ez a szótár eljuttat a megértésig!


 
Copyright

8. Muszáj megbukni?

videóblog sorozat 8.

 

Muszáj megbukni?

Ahogy ígértem, most arról fogok beszélni, hogy mi okozza az egyeseket és bukásokat. Vigyázat, 18 éven felülieknek szóló titkokat is elmondok! No, vágjunk bele!

Hogyan is bukik meg egy tanuló?

NEM TUDJA! Az egész tantárgyat nem érti. Pontosabban: annyira nem érti, hogy amit mégis tud, az semmire sem használható. Valójában még a megbukott tanulók többsége is tud valamennyit arról a tárgyról!

Ha szerencsés, akkor időben elviszik egy magántanárhoz, aki visszamegy vele a tan-könyv elejére és az alapoktól kezdve megtanítja neki az egészet. Nem tesz mást, csak tisztáz minden szót, amit a gyerek nem ért, és a butának bélyegzett gyerek egyszeriben okos, érti az anyagot. Jól tudja, jól használja, felzárkózott a többiekhez! (Sok-sok ilyet ismerek. Ebből élnek a magántanárok – igen sokan.)

Hoppá! Mi is történt itt?

Akkor most okos, vagy buta a gyerekünk? Ha egy nyári szünet alatt megtanulta az egész éves tananyagot, akkor mégiscsak van esze! Mi is történt? Egyszerű: az iskolában nem tanították meg. És ezt még írásba is adták: egyest adtak neki tudás helyett.

Mi az iskola dolga?

Hogy tanítsa meg a gyereket arra, amit nem tud.

A gyerek eljár az órákra, leckét ír, olvassa a tankönyvet, mégis rossz jegyet kap. Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy az iskola nem végezte el a dolgát: nem tanította meg a gyereket.

Úgy kéne tanítani, hogy a rossz tanuló is értse. Ez nem a tanár, hanem a rendszer hibája. Még a tanároknak sem tanítják a főiskolán, hogy mit okoznak a nehéz szavak a tanulóknak.

A rossz tanulók többsége igenis végezte a dolgát, megtette, amit a tanár kért tőle. És a kettes, hármas is rossz jegy! Én semmiképp nem szeretnék egy kettessel végzett fogorvos keze alá kerülni. És te hogy vagy ezzel?

A bukás azt jelenti, hogy a közoktatás bajban van.

Nem tudták megtanítani a gyereket, sőt: őt hibáztatják emiatt. A megbuktatás valójában segélykérés, hogy a szülő vagy egy magántanár végezze el az iskola feladatát.
Lássuk, mi a különbség a rossz és jó tanulók között.

A rossz tanuló azt hiszi, hogy az iskola meg fogja tanítani, hogy a tankönyv jó, és hogy elég valamit tudni, amit az órán hallott. Az órán nem kérdez, nem használ szótárt és nem néz utána semminek. Soha nem akar felelni, mert nem érti. Egy idő után teljesen feladja, és végül tényleg nem is tanul.

A kitűnő tanuló: ő odafigyel, érti az új anyagot. Az órán kérdez és szívesen felel. Otthon figyelmesen elolvassa a tankönyvet is. Amit nem ért, annak utánanéz. Ha nem ért valamit, akkor visszamegy addig a részig, amit nem értett, tisztázza, és csak így halad tovább. Szótárt használ, és ha kell, segítséget kér a szüleitől, barátaitól. Ezt hívjuk szorgalomnak.

Figyeltél?! A jó tanuló szótáraz és minden egyes szót ért! Ha nem, akkor visszamegy és szótáraz. A rossz tanuló meg elhiszi, hogy ő a buta, pedig ez nem igaz!

SZÓTÁRAZZ!

A következő videóban arról fogok beszélni, hogy mi okozza az idegességet tanulás közben.

Sarkadi Zsolt
nyelvészmérnök

Nagyszótár Tanulóknak

Ez a szótár eljuttat a megértésig!


 
Copyright

10. Fárasztó tanulás

 

10. Fárasztó tanulás

Ahogy ígértem most arról fogok beszélni, hogy mi okozza a szellemi kimerültséget, fáradtságot a tanulás, olvasás közben.

Nos, ennek megint csak az a szellemi erőfeszítés az oka, amikor megpróbálsz megérteni, vagyis inkább kitalálni olyan jelentéseket, amelyeket nem ismersz.

Azt már elmondtam, hogy ilyenkor szótáraznod kéne. Ehhez a legfontosabb tudnivaló, hogy miből ismered fel a tüneteket, ha ilyen szavakon mentél át.

Ettől egy idő után zavaros, ellentmondásos, érthetetlen lesz számodra a könyv (pedig az valójában helyes).
Ilyenkor következik az, hogy érthetőbb, egyszerűbb könyvet szeretnél, valakitől világosabb magyarázatot kérsz, vagy már nem is érdekel a könyv.

Mi okozza a kimerültséget?

Ha mégis tovább erőlteted az olvasást, akkor hamar elálmosodsz, tompa, nehéz felfogású leszel, szellemileg kimerülsz, mintha vatta lenne az agyad helyén. Kábának, butának érzed magad, és nem tudod megjegyezni, hogy mit olvastál eddig. Tapasztaltál már ilyet?

Itt is az lenne a helyes megoldás, hogy visszamész az elejére, és minden új vagy szokatlan szót, jelentést megnézel egy szótárban.

A tanulónak többnyire nincs választása: akkor is ott kell ülnie az órán, ha nem érti. Végig kell olvasnia a fejezetet akkor is, ha egy része nem volt világos neki.

Aztán eltelik egy hétvége, és alig emlékszik rá. A szünidőben igen gyorsan „elgyepesedik az agya”, és mindent elfelejt.

Ha sokáig így megy, ha éveken át úgy „tanul”, hogy valójában nem érti, akkor idővel nem is próbálja majd megérteni az új tananyagokat: csak ne bukjon meg.

Gyakran rosszalkodik, zavarja az órákat, ostobaságokat beszól, vagy éppen nagyon viccesnek tartja ezeket és idétlenül röhög mindenen – nem csak a vicceken.
Ez már igen nehéz helyzet: a több éves lemaradást csak nagyon türelmes, kitartó szótárazással lehet bepótolni. De még akkor is helyre lehet hozni.
Ha ő is akarja…

Igen, sajnos ilyen az átlagos középiskolás viselkedése. Nem véletlen, hogy az ilyenekből lesz később az átlagos felnőtt, aki alig jön ki a fizetéséből, minden este a tévé előtt bambul és a sör az egyetlen öröme.

A következő videóban arról fogok beszélni, hogy hol futunk bele a legtöbb érthetetlen, idegen szóba.

Sarkadi Zsolt
nyelvészmérnök

Nagyszótár Tanulóknak

Ez a szótár eljuttat a megértésig!

Copyright

15. Így működik a szótár

 

15. Így működik a szótár

Elég a szörnyű hírekből, térjünk rá arra, hogy mi a megoldás. Sőt, ami még fontosabb: hogy hogyan csináld.

Hogyan használjuk a szótárt?

Azt már elmondtam, hogy egyes szavakkal van a baj, amiket nem értesz, de nem mindig könnyű megtalálni, hogy melyik szóval.
Pedig ez sem lehetetlen, hiszen érzed te: már az első nehéz szónál ott motoszkál benned a gyanú, hogy ez nem teljesen világos.
ITT és azonnal meg kell állnod! Ezt a szót rögtön nézd meg a szótárban! Ne várj, amíg sok érthetetlen szón átmenve elálmosodsz! Akkor már túl nehéz megtalálni, hol is volt a gond. Túl fárasztónak tűnik keresgélni.
Tehát azonnal nézd meg a szót a szótárban, vagy kérdezd meg a tanárt. Ha nem mondta el, valószínűleg később sem fogja megmagyarázni, mert azt hiszi, hogy ezt már érted. A könyv pedig még kevésbé figyeli, hogy érted-e.

Ha visszalapozol és elölről elkezded újraolvasni azt a fejezetet, megfigyelheted, hogy az eleje nagyon könnyen ment. Tisztán értettél mindent. Aztán következett az a nehéz szó, amin töprengened kellett, hogy mit is jelent. Ha továbbhaladtál, akkor a szöveg többi részére alig emlékszel, mintha nem is olvastad volna.

Miután ezt a szót megértetted a szótárból, továbbhaladhatsz, és újra érthető, világos lesz az egész oldal. Szinte csoda!
Nézzük egy kicsit részletesebben, hogyan tudod a leggyorsabban használni a szótárt. Vegyük például az „ablak” szót.

A szótárban az ábécé sorrendjében vannak a szavak, így könnyű megtalálni a te szavadat.
Egy szónak általában több jelentése is van. Válaszd ki azt a jelentést, amelyik a legjobban illik az olvasott mondatba. Legyen például a 2. jelentés. A WikiSzótárban ezt vastag kiemelések teszik még könnyebbé. Ezt a meghatározást olvasd el figyelmesen és értsd meg jól. A példamondatok is sokat segítenek a megértésben, olvasd el azt is.
Utána értsd meg a szó többi jelentését is, mert lehet, hogy a könyv másképp használja, mint ahogy először gondoltad.

A WikiSzótár.hu egy NAGY szótár nagyon sok jelentéssel. Ez néha túl részletes egy kezdő tanulónak.

A nagyon sok jelentésű szavaknál látsz egy alapjelentést, aztán egy „További részletezés” felirat után következik a többi jelentés. Ez a szavak gyorsabb megértése kedvéért van így. Azt jelzi, hogy egy egyszerű szótárban csak ezt az első jelentést találnád meg.
Ha már érted a mondatodba illő jelentést, ami a példánkban a 2. jelentés volt, akkor nézd meg ezt az alapjelentést, mintha egy egyszerű szótárt használnál, így nem kell mind a 10-20 jelentést végigolvasnod. Bár érdemes azokkal is bővíteni a szókincsedet.

Érdemes elolvasni a szóhoz tartozó eredetet, nyelvtani és egyéb tudnivalókat is.

Ezzel kész is vagy – folytathatod a könyved olvasását. Ez tényleg csak pár perc. Megéri!
De vannak a szótáraknak más trükkjei is. Ezekről beszélek a következő videókban.

Sarkadi Zsolt
nyelvészmérnök

Nagyszótár Tanulóknak

Ez a szótár eljuttat a megértésig!

Copyright

16. Az ideális szótár

 

16. Az ideális szótár

Most arról fogok mesélni, hogy milyen különleges jellemzőkkel készül az ideális szótár, és az egyes részei miért jók neked.

A régi szótárak legfőbb hibái

Régebben a nyelvészek más nyelvészeknek írták a szótárakat, ezért érthetetlen nyelvészeti szakkifejezéseket és rengeteg rövidítést használtak. Nem az olvasó megértésének segítése volt céljuk.
Az elterjedt szótárakban igen sok az ezeket kiadó szocialista rendszer burkolt céljai miatti félremagyarázás és átértelmezés. Tele vannak hamis adatokkal. Nyíltan kimondják, hogy ezzel „véleményformálás”, más szóval az emberek gondolkodásának átnevelése a szándékuk. Ezt népbutításnak hívták.

A WikiSzótár.hu célja

A WikiSzótár.hu munkáinak megkezdésekor határozott célunk volt a létező legjobb, legtökéletesebb szótár elkészítése, amellyel kicsiknek és nagyoknak egyaránt nagyon könnyű, sőt öröm a szavak megértése.

Az első lépés az volt, hogy összegyűjtöttük a világ legjobb szótárainak leghasznosabb jellemzőit, valamint megvizsgáltuk a szótárt használó tanulók, gyerekek és felnőttek minden igényét, és ezek alapján válogattuk össze az „ideális szócikk” jellemzőit.
Ebből összeállt a „tökéletes szócikk”, az alapelvek teljes rendszere, amelyek alapján tényleg kifogástalan és nagyon könnyen érthető meghatározások és szócikkek készülhetnek.
Minden egyes szócikk a legmagasabb szintű elvárások szerint készül. Bátran állíthatom, hogy a WikiSzótár.hu jelenleg a világ legmagasabb színvonalú szótára.
Viszont van egy hibája: még nem teljes. Kétféle szócikket találhatsz benne: 1) a színes hátterű ideális szócikkeket, amelyek a tökéletes elvárások szerint készültek. A legfontosabb szavaink már készen vannak ilyen formában. Emellett 2) fehér hátterű „félkész” szócikkek is vannak a szótárban, amelyeket még nem volt idő ideális formában megírni. Ezek még nem teljesek, nem olyan jók, mint a színes hátterűek.

Ebben, és a következő néhány videóban a színes hátterű ideális szócikkek tulajdonságairól beszélek, hiszen idővel az összes ilyen lesz.
A színes hátterek a szófajok megkülönböztetését segítik elő egy szócikken belül. Már első ránézésre is feltűnően elkülönül egymástól az ige, főnév és a többi szófaj. Így a sokjelentésű szavak esetében könnyebben megtalálod azt a jelentést, amelyet keresel. Sajnos sok szavunkat használjuk többféle szófajúként. A háttérszínek részletes magyarázatát a „szócikk” szavunk meghatározása alatt találod meg.

Egy szócikkben a legelőször feltűnő rész az ábra. Ez többnyire egy rajz vagy fénykép, amely már a meghatározás elolvasása előtt ad némi elképzelést az olvasónak, hogy mit is jelent az a szó. Ez nem elég a szó teljes megértéséhez, de sokat segít az összezavarodott tanulóknak. Ha már ebből rájöttél, hogy mit jelent a szó, akkor is olvasd el a meghatározást és a példákat!

A következő videókban részletesen elmondom: a leírás melyik része mire való.

Sarkadi Zsolt
nyelvészmérnök

Nagyszótár Tanulóknak

Ez a szótár eljuttat a megértésig!

Copyright