Categories
szótár

1. Mi a szótár? Bemutatkozás

 

Helló! Sarkadi Zsolt vagyok.

Sokan szótáríróként ismernek. Viccesen azt is mondhatnám: szófaragó.

Én legszívesebben nyelvészmérnöknek nevezem magamat. Nem azért, mert megmérem a nyelvemet, nem is azért, mert megmérem a szavakat.

Sokkal inkább azért, mert mérnöki pontossággal, tudományos alapossággal végzem a nyelvészi munkámat.

Ha a te gyermekednek gondjai vannak a tanulással (vagy akár saját magadnak is), akkor választ fogsz kapni a nehézségekre ebből a videó sorozatból.

Categories
szótár

3. A butaság egyetlen oka

 

A most következő néhány videóban arról fogok beszélni, milyen jelekből tudhatod, hogy értelmező szótárra van szükség, méghozzá azonnal!

Ne olvass tovább, ha nem értesz egy szótAz első jel, amit a legkönnyebb észrevenni, ha TUDOD, hogy nem értettél egy szót. Miközben olvasol, egyáltalán nem érted a szót, és elképzelésed sincs, hogy mit jelenthet. Ilyenkor sokan azt javasolják, hogy csak olvass tovább. Mint már említettem, ez HAZUGSÁG! Ne hidd el!

Ha az iskolában nincs rá lehetőség, legalább otthon nézz utána a szó jelentésének, mert az okosság csökkenésének egyetlen oka az ilyen érthetetlen vagy félreértett szó, pontosabban az ilyen szavak sokasága.

Categories
szótár

5. Mitől zavaros a tananyag?

 

Mitől zavaros a tananyag?

Most további tünetekről fogok beszélni, amelyekből tudhatod, hogy értelmező szótárra van szükség, méghozzá azonnal!

Fontos tudni, hogy a gyerek nem a „tárgyat” nem érti, hanem csak a szót! Sok szót, de csak egyes szavakat.

Mindig csak egyetlen szónak nézel utána, (vagy tanárként csak egyetlen szót magyarázol el) és apránként újra jól megy a tanulás. Ezt bizonyítja, hogy a rossz tanulókat korrepetáló tanárok az egyes szavak elmagyarázásával mennyire sikeresek.

A helyes és türelmes tanítás, szótárazás után a saját iskolai tanáraik sokszor el sem hiszik, hogy a gyerek pár hónap alatt ötösre megtanulta az egész tananyagot. Szerintük ez lehetetlen.

Emiatt fontos tudni, hogy mikor kell a szótárért nyúlni. Már az első jelekre figyelj, és ne várd meg, amíg annyira zavaros lesz a tananyag, hogy már külső segítség kell.

Amikor zavaros egy mondat, akkor ott, abban a mondatban, vagy közvetlenül előtte volt valami, amit nem értettél. Azonnal keresd meg, hogy melyik szó az, aztán nézz utána egy szótárban!

Amint nem világos, hogy mit is akart mondani, amint „nem áll össze” a mondandója, ott van egy szó, amit meg kell nézned.

Amint meglepődsz, hogy „Mi van?!” máris volt valami furcsa szó. A szó egy jelentését sokszor ismered is, de az író más értelemben használta.

Csak a szótár segít!

Amikor azt hallod, hogy egy barátod rosszul használ egy szót, pedig nem is azt jelenti, máris tudhatod, hogy nem nézte meg a szótárban. Valószínűleg csak ő talált ki hozzá egy jelentést.

Ilyen gyakran félreértett szó a „körlevél”. Ez olyan levelet jelent, amelyet egy központ küld ki egyszerre sok ismert címzettnek. Például az adóhivatal az adózóknak. De egy ideje sok netező azt hiszi, hogy olyan levelet jelent, amit ő küldött el, aztán sok kézen át visszajutott hozzá. Ez tévedés!

Különösen a gyakran használt rövid szavaknak van nagyon sok jelentése. Ezeket mind ismerni kell, máskülönben gyakran bajba kerülsz!

Én magam is jártam úgy, hogy egy receptben félreértettem az „illetve” szót. Az állt benne: „20 dkg vaj, illetve zsír”. Én mindkettőt belekevertem a tésztába. Gondolhatod, hogy szétfolyt a süteményem.

Nagyszótár Tanulóknak 0. kötetEzekből a nyelvtani szerepű, rövid szócskákból, toldalékokból és jelekből olyan sok van, hogy egy egész vaskos kötetet kitesznek. Ezek a magyar nyelv legnehezebb szavai!

Ha egy mondatot nem értesz tisztán, ha furcsa, hogy mit is jelent, akkor azonnal vedd elő a szótárt! Könnyen lehet, hogy ilyen apróságokon múlik a jó jegyed, és később a jó kereseted, jó életed is!

A következő videóban arról mesélek majd, hogyan rontják el az emlékezetet az ismeretlen szavak.

Sarkadi Zsolt
nyelvészmérnök

Nagyszótár Tanulóknak
Ez a szótár eljuttat a megértésig!

teljes megértés

Copyright

Categories
szótár

8. Muszáj megbukni?

 

Muszáj megbukni?

Ahogy ígértem, most arról fogok beszélni, hogy mi okozza az egyeseket és bukásokat. Vigyázat, 18 éven felülieknek szóló titkokat is elmondok! No, vágjunk bele!

Hogyan is bukik meg egy tanuló?

NEM TUDJA! Az egész tantárgyat nem érti. Pontosabban: annyira nem érti, hogy amit mégis tud, az semmire sem használható. Valójában még a megbukott tanulók többsége is tud valamennyit arról a tárgyról!

Ha szerencsés, akkor időben elviszik egy magántanárhoz, aki visszamegy vele a tan-könyv elejére és az alapoktól kezdve megtanítja neki az egészet. Nem tesz mást, csak tisztáz minden szót, amit a gyerek nem ért, és a butának bélyegzett gyerek egyszeriben okos, érti az anyagot. Jól tudja, jól használja, felzárkózott a többiekhez! (Sok-sok ilyet ismerek. Ebből élnek a magántanárok – igen sokan.)

Hoppá! Mi is történt itt?

Akkor most okos, vagy buta a gyerekünk? Ha egy nyári szünet alatt megtanulta az egész éves tananyagot, akkor mégiscsak van esze! Mi is történt? Egyszerű: az iskolában nem tanították meg. És ezt még írásba is adták: egyest adtak neki tudás helyett.

Mi az iskola dolga?

Hogy tanítsa meg a gyereket arra, amit nem tud.

A gyerek eljár az órákra, leckét ír, olvassa a tankönyvet, mégis rossz jegyet kap. Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy az iskola nem végezte el a dolgát: nem tanította meg a gyereket.

Úgy kéne tanítani, hogy a rossz tanuló is értse. Ez nem a tanár, hanem a rendszer hibája. Még a tanároknak sem tanítják a főiskolán, hogy mit okoznak a nehéz szavak a tanulóknak.

A rossz tanulók többsége igenis végezte a dolgát, megtette, amit a tanár kért tőle. És a kettes, hármas is rossz jegy! Én semmiképp nem szeretnék egy kettessel végzett fogorvos keze alá kerülni. És te hogy vagy ezzel?

A bukás azt jelenti, hogy a közoktatás bajban van.

Nem tudták megtanítani a gyereket, sőt: őt hibáztatják emiatt. A megbuktatás valójában segélykérés, hogy a szülő vagy egy magántanár végezze el az iskola feladatát.
Lássuk, mi a különbség a rossz és jó tanulók között.

A rossz tanuló azt hiszi, hogy az iskola meg fogja tanítani, hogy a tankönyv jó, és hogy elég valamit tudni, amit az órán hallott. Az órán nem kérdez, nem használ szótárt és nem néz utána semminek. Soha nem akar felelni, mert nem érti. Egy idő után teljesen feladja, és végül tényleg nem is tanul.

A kitűnő tanuló: ő odafigyel, érti az új anyagot. Az órán kérdez és szívesen felel. Otthon figyelmesen elolvassa a tankönyvet is. Amit nem ért, annak utánanéz. Ha nem ért valamit, akkor visszamegy addig a részig, amit nem értett, tisztázza, és csak így halad tovább. Szótárt használ, és ha kell, segítséget kér a szüleitől, barátaitól. Ezt hívjuk szorgalomnak.

Figyeltél?! A jó tanuló szótáraz és minden egyes szót ért! Ha nem, akkor visszamegy és szótáraz. A rossz tanuló meg elhiszi, hogy ő a buta, pedig ez nem igaz!

SZÓTÁRAZZ!

A következő videóban arról fogok beszélni, hogy mi okozza az idegességet tanulás közben.

Sarkadi Zsolt
nyelvészmérnök

Nagyszótár Tanulóknak
Ez a szótár eljuttat a megértésig!

teljes megértés

Copyright

Categories
szótár

10. Fárasztó tanulás

 

10. Fárasztó tanulás

Ahogy ígértem most arról fogok beszélni, hogy mi okozza a szellemi kimerültséget, fáradtságot a tanulás, olvasás közben.

Nos, ennek megint csak az a szellemi erőfeszítés az oka, amikor megpróbálsz megérteni, vagyis inkább kitalálni olyan jelentéseket, amelyeket nem ismersz.

Azt már elmondtam, hogy ilyenkor szótáraznod kéne. Ehhez a legfontosabb tudnivaló, hogy miből ismered fel a tüneteket, ha ilyen szavakon mentél át.

Ettől egy idő után zavaros, ellentmondásos, érthetetlen lesz számodra a könyv (pedig az valójában helyes).
Ilyenkor következik az, hogy érthetőbb, egyszerűbb könyvet szeretnél, valakitől világosabb magyarázatot kérsz, vagy már nem is érdekel a könyv.

Mi okozza a kimerültséget?

Ha mégis tovább erőlteted az olvasást, akkor hamar elálmosodsz, tompa, nehéz felfogású leszel, szellemileg kimerülsz, mintha vatta lenne az agyad helyén. Kábának, butának érzed magad, és nem tudod megjegyezni, hogy mit olvastál eddig. Tapasztaltál már ilyet?

Itt is az lenne a helyes megoldás, hogy visszamész az elejére, és minden új vagy szokatlan szót, jelentést megnézel egy szótárban.

A tanulónak többnyire nincs választása: akkor is ott kell ülnie az órán, ha nem érti. Végig kell olvasnia a fejezetet akkor is, ha egy része nem volt világos neki.

Aztán eltelik egy hétvége, és alig emlékszik rá. A szünidőben igen gyorsan „elgyepesedik az agya”, és mindent elfelejt.

Ha sokáig így megy, ha éveken át úgy „tanul”, hogy valójában nem érti, akkor idővel nem is próbálja majd megérteni az új tananyagokat: csak ne bukjon meg.

Gyakran rosszalkodik, zavarja az órákat, ostobaságokat beszól, vagy éppen nagyon viccesnek tartja ezeket és idétlenül röhög mindenen – nem csak a vicceken.
Ez már igen nehéz helyzet: a több éves lemaradást csak nagyon türelmes, kitartó szótárazással lehet bepótolni. De még akkor is helyre lehet hozni.
Ha ő is akarja…

Igen, sajnos ilyen az átlagos középiskolás viselkedése. Nem véletlen, hogy az ilyenekből lesz később az átlagos felnőtt, aki alig jön ki a fizetéséből, minden este a tévé előtt bambul és a sör az egyetlen öröme.

A következő videóban arról fogok beszélni, hogy hol futunk bele a legtöbb érthetetlen, idegen szóba.

Sarkadi Zsolt
nyelvészmérnök

Nagyszótár Tanulóknak
Ez a szótár eljuttat a megértésig!

teljes megértés

Copyright

Categories
szótár

15. Így működik a szótár

 

15. Így működik a szótár

Elég a szörnyű hírekből, térjünk rá arra, hogy mi a megoldás. Sőt, ami még fontosabb: hogy hogyan csináld.

Hogyan használjuk a szótárt?

Azt már elmondtam, hogy egyes szavakkal van a baj, amiket nem értesz, de nem mindig könnyű megtalálni, hogy melyik szóval.
Pedig ez sem lehetetlen, hiszen érzed te: már az első nehéz szónál ott motoszkál benned a gyanú, hogy ez nem teljesen világos.
ITT és azonnal meg kell állnod! Ezt a szót rögtön nézd meg a szótárban! Ne várj, amíg sok érthetetlen szón átmenve elálmosodsz! Akkor már túl nehéz megtalálni, hol is volt a gond. Túl fárasztónak tűnik keresgélni.
Tehát azonnal nézd meg a szót a szótárban, vagy kérdezd meg a tanárt. Ha nem mondta el, valószínűleg később sem fogja megmagyarázni, mert azt hiszi, hogy ezt már érted. A könyv pedig még kevésbé figyeli, hogy érted-e.

Ha visszalapozol és elölről elkezded újraolvasni azt a fejezetet, megfigyelheted, hogy az eleje nagyon könnyen ment. Tisztán értettél mindent. Aztán következett az a nehéz szó, amin töprengened kellett, hogy mit is jelent. Ha továbbhaladtál, akkor a szöveg többi részére alig emlékszel, mintha nem is olvastad volna.

Miután ezt a szót megértetted a szótárból, továbbhaladhatsz, és újra érthető, világos lesz az egész oldal. Szinte csoda!
Nézzük egy kicsit részletesebben, hogyan tudod a leggyorsabban használni a szótárt. Vegyük például az „ablak” szót.

A szótárban az ábécé sorrendjében vannak a szavak, így könnyű megtalálni a te szavadat.
Egy szónak általában több jelentése is van. Válaszd ki azt a jelentést, amelyik a legjobban illik az olvasott mondatba. Legyen például a 2. jelentés. A WikiSzótárban ezt vastag kiemelések teszik még könnyebbé. Ezt a meghatározást olvasd el figyelmesen és értsd meg jól. A példamondatok is sokat segítenek a megértésben, olvasd el azt is.
Utána értsd meg a szó többi jelentését is, mert lehet, hogy a könyv másképp használja, mint ahogy először gondoltad.

A WikiSzótár.hu egy NAGY szótár nagyon sok jelentéssel. Ez néha túl részletes egy kezdő tanulónak.

A nagyon sok jelentésű szavaknál látsz egy alapjelentést, aztán egy „További részletezés” felirat után következik a többi jelentés. Ez a szavak gyorsabb megértése kedvéért van így. Azt jelzi, hogy egy egyszerű szótárban csak ezt az első jelentést találnád meg.
Ha már érted a mondatodba illő jelentést, ami a példánkban a 2. jelentés volt, akkor nézd meg ezt az alapjelentést, mintha egy egyszerű szótárt használnál, így nem kell mind a 10-20 jelentést végigolvasnod. Bár érdemes azokkal is bővíteni a szókincsedet.

Érdemes elolvasni a szóhoz tartozó eredetet, nyelvtani és egyéb tudnivalókat is.

Ezzel kész is vagy – folytathatod a könyved olvasását. Ez tényleg csak pár perc. Megéri!
De vannak a szótáraknak más trükkjei is. Ezekről beszélek a következő videókban.

Sarkadi Zsolt
nyelvészmérnök

Nagyszótár Tanulóknak
Ez a szótár eljuttat a megértésig!

teljes megértés

Copyright

Categories
szótár

16. Az ideális szótár

 

16. Az ideális szótár

Most arról fogok mesélni, hogy milyen különleges jellemzőkkel készül az ideális szótár, és az egyes részei miért jók neked.

A régi szótárak legfőbb hibái

Régebben a nyelvészek más nyelvészeknek írták a szótárakat, ezért érthetetlen nyelvészeti szakkifejezéseket és rengeteg rövidítést használtak. Nem az olvasó megértésének segítése volt céljuk.
Az elterjedt szótárakban igen sok az ezeket kiadó szocialista rendszer burkolt céljai miatti félremagyarázás és átértelmezés. Tele vannak hamis adatokkal. Nyíltan kimondják, hogy ezzel „véleményformálás”, más szóval az emberek gondolkodásának átnevelése a szándékuk. Ezt népbutításnak hívták.

A WikiSzótár.hu célja

A WikiSzótár.hu munkáinak megkezdésekor határozott célunk volt a létező legjobb, legtökéletesebb szótár elkészítése, amellyel kicsiknek és nagyoknak egyaránt nagyon könnyű, sőt öröm a szavak megértése.

Az első lépés az volt, hogy összegyűjtöttük a világ legjobb szótárainak leghasznosabb jellemzőit, valamint megvizsgáltuk a szótárt használó tanulók, gyerekek és felnőttek minden igényét, és ezek alapján válogattuk össze az „ideális szócikk” jellemzőit.
Ebből összeállt a „tökéletes szócikk”, az alapelvek teljes rendszere, amelyek alapján tényleg kifogástalan és nagyon könnyen érthető meghatározások és szócikkek készülhetnek.
Minden egyes szócikk a legmagasabb szintű elvárások szerint készül. Bátran állíthatom, hogy a WikiSzótár.hu jelenleg a világ legmagasabb színvonalú szótára.
Viszont van egy hibája: még nem teljes. Kétféle szócikket találhatsz benne: 1) a színes hátterű ideális szócikkeket, amelyek a tökéletes elvárások szerint készültek. A legfontosabb szavaink már készen vannak ilyen formában. Emellett 2) fehér hátterű „félkész” szócikkek is vannak a szótárban, amelyeket még nem volt idő ideális formában megírni. Ezek még nem teljesek, nem olyan jók, mint a színes hátterűek.

Ebben, és a következő néhány videóban a színes hátterű ideális szócikkek tulajdonságairól beszélek, hiszen idővel az összes ilyen lesz.
A színes hátterek a szófajok megkülönböztetését segítik elő egy szócikken belül. Már első ránézésre is feltűnően elkülönül egymástól az ige, főnév és a többi szófaj. Így a sokjelentésű szavak esetében könnyebben megtalálod azt a jelentést, amelyet keresel. Sajnos sok szavunkat használjuk többféle szófajúként. A háttérszínek részletes magyarázatát a „szócikk” szavunk meghatározása alatt találod meg.

Egy szócikkben a legelőször feltűnő rész az ábra. Ez többnyire egy rajz vagy fénykép, amely már a meghatározás elolvasása előtt ad némi elképzelést az olvasónak, hogy mit is jelent az a szó. Ez nem elég a szó teljes megértéséhez, de sokat segít az összezavarodott tanulóknak. Ha már ebből rájöttél, hogy mit jelent a szó, akkor is olvasd el a meghatározást és a példákat!

A következő videókban részletesen elmondom: a leírás melyik része mire való.

Sarkadi Zsolt
nyelvészmérnök

Nagyszótár Tanulóknak
Ez a szótár eljuttat a megértésig!

teljes megértés

Copyright

Categories
szótár

30. Formai meghatározások

 

30. Formai meghatározások

Ahogy mondtam, ezeknek a videóknak nem célja, hogy lebecsüld magadat, vagy rosszul érezd magad, ha esetleg magadra ismernél egy-egy hiba hallatán, hanem hogy mostantól észrevedd a hibákat, a csapdákat, és sokkal okosabb lehess. Légy szíves Te is ezzel a nézőponttal hallgasd őket!

Az átlagemberek (azaz nem kiemelkedően okos emberek) gondolkodási szintje a hasonló dolgokra emlékezés, amikor formai szempontból el tudja mondani a külsőségeket, „tud pár adatot”, de nem tud eleget a „miértekről”, okokról és következményekről.

Ez a „Már láttam ilyesmit” szintje, amiből még nem lesz önálló cselekvés, legfeljebb ügyetlen próbálkozás vagy károkozás.

Az ilyen tanulónak „képi memóriája” van, tehát emlékszik hasonló dolgokra, vagy arra, hogy az oldal jobb alsó sarkán olvasott róla (de hogy mit?…) Hasonlóságokban gondolkodik. Jobb esetben ezen a szinten felismer apró különbségeket, rosszabb esetben még azt sem.

Sokszor bizonytalan, „úgy emlékszik”, „azt hiszi, hogy úgy olvasta…”, de valójában nem azt csinálja, amit a papíron olvasott, hanem azt utánozza, amit a társaitól látott, hiszen az egy szemmel látható, érthető hasonló példa volt.

Beszélgetés közben neki is folyton eszébe jutnak hasonló esetek, hasonló gondok.

Bár ez egész jó szint, azaz teljesen elfogadott az átlagemberek között, mégis messze van az ideálistól, a valódi szakértelemtől, hozzáértéstől. A kocsid javítását, vagy egészségedet sose bíznád olyanra, aki csak ilyen szinten ért hozzá!

Valójában az ilyen szinten gondolkodó ember igen sok gonddal, problémával küzd.

Ha megkérdezed tőle, mi egy szó meghatározása, akkor kezdetleges magyarázattal vagy egy formai leírással felel. Például: Mi egy „szék”? „Egy személy részére való ülőbútor.”, vagy „Négylábú bútordarab”.

Csak az olyan igénytelen szótárakat kedveli, amelyeket ilyen hiányosan írtak (tehát sajnos maga a szótáríró sem értette a szó jelentését).

Egy ilyen színvonalú szótár csak a formát írja le, viszont nem adja meg legfontosabbat: a dologhoz tartozó összefüggéseket, a vele okozható hatást, a hozzá kapcsolódó akciót. Mire használható?

Mit csinálunk vele? A dolog célja, alkalmazása többnyire hiányzik belőle.

Vajon megennél-e egy gombát, amelynek csak a kinézetét írta le a gombászkönyv, azt viszont nem írja, hogy ehető vagy mérgező?

Vajon bevennél-e egy tablettát, ha szép a színe és alakja, de nem ismered a hatását, nem tudod, mire való és mit okoz?

Az ilyen hatást, alkalmazást, összefüggéseket leíró meghatározás neve az „akciómeghatározás”.

Például a Magyar értelmező kéziszótárban tízből kilenc meghatározásban nincsen benne az akciómeghatározás, csak a forma felületes leírása, vagy egy kategória. Ezzel a gondolkodás egy alacsony szintjén rögzíti olvasóit, és sohasem juttatja el a teljes fogalmi megértésig.

Az ilyen szótár neve szakkifejezéssel „kisszótár”, amelyben a meghatározások gyakran nem elegendők, hogy tényleges fogalmat kapj a szóról.

A szótár külső méretre nagy is lehet, de a minősége miatt ez csak egy „kisszótár”: a benne megadott jelentések nem elég teljesek a teljes fogalmi megértés eléréséhez.

Nem igazán segít a csak kategóriákat, vagy csak egy-két rokon értelmű szót tartalmazó szójegyzék, és az ilyen kisszótár is elégtelen az igazi megértéshez.

Aki csak ilyen kezdetleges szótárakat használ, az sajnos sosem éri el a profikra, szakemberekre jellemző teljes fogalmi megértés szintjét. Sosem fog fogalmakban gondolkodni.

Ne érd be a bukott szocialista rendszer elavult szótárának szándékosan megtévesztő magyarázataival! Ők a közvélemény formálására (más szóval népbutításra) írtak szótárt, nem a tanítás céljaira. Nem véletlen, hogy az iskolákban nem szeretnek szótárt használni. Te se hagyd magad becsapni!

A meghatározásnak el kell juttatnia a teljes megértésig. Csak egy nagyon türelmes tanár, egy nagyon jó tankönyv, vagy egy ideális szócikk képes erre.

A következő videóban a teljes fogalmi megértésről fogok beszélni.

Sarkadi Zsolt
nyelvészmérnök

Nagyszótár Tanulóknak
Ez a szótár eljuttat a megértésig!

teljes megértés

Copyright

Categories
szótár

31. Teljes fogalmi meghatározások

 

31. Teljes fogalmi meghatározások

Az ember ideális esetben teljesen érti a szöveget, abban minden egyes szót, ezek minden oda illő jelentését, és a jelentések minden összefüggését a kapcsolódó dolgokkal. Az ilyen emberre mondják, hogy „tud”, „ért hozzá”, avagy „jó szakember”.

Például aki fogalmi szinten ért egy receptet, az könnyedén el is tudja készíteni az ételt, amiről olvasott. Ismer minden anyagot, eszközt. Tudja, hogy a receptben milyen változtatás mit okozna, és mi miért fontos. Neki nincs szüksége szótárra. Ő már „tud főzni”.

Felismeri az egyes anyagokat és eszközöket (ez a forma), emellett tudja a velük okozható hatásokat, következményeket (más szóval: akciót).
Röviden: forma + akció.

Ez a „fogalmi gondolkodás”, avagy „teljes fogalmi megértés”.

Az életünk során tanult meghatározások, fogalmak szabják meg a gondolkodási képességünket. Ha rosszul tanítottak, ha csak felületes megértést kaptunk, akkor épp olyan felületesen fogjuk végezni a tevékenységet is. Nem tudjuk a következményeket, hatásokat. És ez bizony gyakran visszaüt.

Ha alaposan értjük a szakterületen használt szavakat és összefüggéseket, akkor alkalmazni is jól tudjuk a tanultakat.

A szótárakon kívül egy anya, tanár, mérnök, főnök is ilyen meghatározásokat használ, amikor tudást ad át neked, amikor elmagyaráz egy tudnivalót.

Egy meghatározás elmondja, hogy a szó által kifejezett dolognak milyenek a jellemzői, mitől miben tér el – mint a hasonlóságokban és különbségekben gondolkodás esetén.

Ám az igazán jó meghatározás még azt is elmondja, hogy a szóval kifejezett dolog mit csinál, mit old meg: mire használható, mik a hatásai.

Egy étel készítésekor sem elég csak a hozzávalókat ismerni, hanem az elkészítés módját is tudni kell. Melyik hozzávalóval mit csinálsz?
Tehát megint csak: forma + akció.

Az alkalmazás szempontjából visszafelé megvizsgálva ezt: a teljes fogalmi megértés birtokában képes leszel elérni a kívánt hatást, eredményt a formák célszerű átrendezésével, alakításával. A fő kérdés: „Hogyan fogom alkalmazni ezt?”

Az előző videókban beszéltem az azonosságokban gondolkodásról, a kategóriákban gondolkodásról, a hasonlóságokban és különbségekben gondolkodásról, most pedig a fogalmi gondolkodásról. Ezen a négy fokozaton viszi végig az olvasóit a Wikiszótár.hu minden egyes meghatározásával, egészen fel a „teljes fogalmi megértés” szintjéig. Ebben különbözik az igénytelen szójegyzékektől, és a tanulás során alig segítő kisszótáraktól.

Márpedig ha mindegyik szónál érted a vele kifejezett formát és akciót, akkor teljesen érted az egész szöveget is. Ezt a szintet nyújtjuk az olvasóinknak.
A WikiSzótár.hu eljuttat a megértésig!

Sarkadi Zsolt
nyelvészmérnök

Nagyszótár Tanulóknak
Ez a szótár eljuttat a megértésig!

teljes megértés

Copyright

Categories
szótár

32. A lemorzsolódás

 

32. A lemorzsolódás

Lemorzsolódásnak nevezik a tanárok azt a jelenséget, hogy egy tanfolyam tanulói közül egyre többen maradoznak el, sorra hagyják abba idő előtt a tanulást.

Talán téged is érdekel, néha mitől nincs kedve tanulni még annak sem, aki alapos, szorgalmas tanuló. Tegyük fel, hogy gondos tanuló lévén utánanéz, ha nem ért valamit a tankönyvben.

A szótárak különfélék, és sajnos a legelterjedtebbek annyira kezdetleges, annyira hiányos meghatározásokat tartalmaznak, hogy az nem elég a teljes megértéshez. Tehát akkor sem biztos, hogy megkap minden fontos tudnivalót, ha utánanéz egy szótárban.

Igenám, de aki nem tudja, hogy mit kéne megkapnia egy szótártól; aki nem tudja, hogy mit jelent a teljes megértés, az azt hiszi, nincs is több elérhető adat! (Ugye láttad az előző videókat?)
Mellesleg: tudtad-e, hogy a legtöbb tanuló még ma is a szavak jelentésének elferdítésére és a szocialista eszmék terjesztésére szánt kéziszótárt használja?! Ez a bukott rendszer titkos fegyvere, amely még ma is terjeszti butaságot.

Szóval a tanuló próbálja megérteni, erőlködik, szenved, agyal. Mégsem érti.

Nincs más megoldás: ő maga próbálja kitalálni, mit jelenthet az, amit a könyvben és szótárban nem írtak meg. Csak néhány adatot adtak meg (például csak a formát, a kinézetet), ő pedig szépen kitalálja a hiányzó részeket (például az akciót, hogy milyen hatást okoz). Ez a szokásos hozzáállás. Tehát mindent megtesz, hogy valahogy megértse. Elég korrekt a részéről, nem?

Maga a hiányos és elavult szótár kényszeríti arra, hogy a tanuló találjon ki valamit!
Két dolog történhet:
1) Sikerül jól kitalálnia, vagy már eleve tudta. Nagyszerű, így semmi gond nem lesz.
2) És sajnos ez sokkal gyakoribb: hamis elképzelést alakít ki a szóról. Mást hisz, mint amit az igazából jelent. De mivel ő találta ki, ezért igaznak hiszi!

Ezt követően erre a tévhitre alapozva fogja tovább tanulni a tárgyat. Csakhogy innen kezdve semmi sem áll össze. Az egész értelmetlen, felfoghatatlan! Egyre több a nehézsége, és még többet erőlködik, agyal, hogy megértse. Innen kezdve már fárasztó, idegölő a tanulás. Eszébe sem jut, hogy azzal lehet a gond, amit ő talált ki – rosszul.

Ez az egy félreértés aztán megsemmisíti minden tudását ezzel a tárggyal kapcsolatban: lehetetlenné teszi, hogy bármi továbbit megértsen belőle. Utálni fogja és csak bajt csinál vele.
Tudja, hogy valami nincs rendben: nem érti eléggé és nem is tudná alkalmazni, amit tanult. Azt hiszi, hogy Ő A BUTA, mert nem képes megérteni! Ugye hallottál már olyat, hogy „hülye vagyok a matekhoz”. Pedig csupán hiányosak voltak az adatai. Méghozzá az alapoknál!

Így hát nem akar tanulni. Próbálja elkerülni, megúszni. Rövidesen rosszul érzi magát a tanulás gondolatára is. Esetleg ténylegesen beteg lesz. Mindenképpen menekülni fog, meglóg, aminek sok formája lehetséges: például mással foglalkozik, játszik. Fontosabb dolga akad. Idővel szakot vált, más iskolába megy. Ha nagyobb a baj, már kerüli az iskolát, inkább bulikba jár, haverokkal csavarog, és még jó, ha nincsenek öngyilkos gondolatai!

A megoldás egyszerű: először is HASZNÁLJ EGYSZERŰBB TANKÖNYVET, amit könnyű megérteni. Keress egyszerűbb magyarázatot arról, amit tanulsz. Egyes tankönyvírók szeretnek szakkifejezésekkel vagdalkozni. Ne hagyd, hogy már az elején megutáltassák veled az egész szakterületet!

Amikor már jól érted az egészet egy egyszerűbb könyvből, akkor majd érthetőbb lesz az is, amiben elakadtál.
Másrészt: ha nincs kitől kérdezni, fogj egy NAGYOBB SZÓTÁRT, amiben valódi, teljes meghatározás van, és ami leírja a lényeget is, nem csak egy-két hiányos adatot. Helyesebben nem is egyet, hanem TÖBB szótárt. Nézd végig az összes elérhető szótárt az egyszerűbbektől a bonyolultabbak felé haladva, amíg egy TELJES és érthető meghatározást nem találsz! Manapság már ott a net is, ahol bármiről megtalálhatók a helyes adatok.

Én is ezt szoktam tenni, ha ilyen nehéz szavakba akadok munka közben. Sosem hagyom, hogy a hiányos adatok, a rossz szótárak miatt elmenjen a kedvem az egésztől.

Amikor tényleg érted, rájössz, hogy ez olyan egyszerű!

A WikiSzótár.hu eljuttat a megértésig!

Sarkadi Zsolt
nyelvészmérnök

Nagyszótár Tanulóknak
Ez a szótár eljuttat a megértésig!

teljes megértés

Copyright