Categories
szótár

16. Az ideális szótár

 

16. Az ideális szótár

Most arról fogok mesélni, hogy milyen különleges jellemzőkkel készül az ideális szótár, és az egyes részei miért jók neked.

A régi szótárak legfőbb hibái

Régebben a nyelvészek más nyelvészeknek írták a szótárakat, ezért érthetetlen nyelvészeti szakkifejezéseket és rengeteg rövidítést használtak. Nem az olvasó megértésének segítése volt céljuk.
Az elterjedt szótárakban igen sok az ezeket kiadó szocialista rendszer burkolt céljai miatti félremagyarázás és átértelmezés. Tele vannak hamis adatokkal. Nyíltan kimondják, hogy ezzel „véleményformálás”, más szóval az emberek gondolkodásának átnevelése a szándékuk. Ezt népbutításnak hívták.

A WikiSzótár.hu célja

A WikiSzótár.hu munkáinak megkezdésekor határozott célunk volt a létező legjobb, legtökéletesebb szótár elkészítése, amellyel kicsiknek és nagyoknak egyaránt nagyon könnyű, sőt öröm a szavak megértése.

Az első lépés az volt, hogy összegyűjtöttük a világ legjobb szótárainak leghasznosabb jellemzőit, valamint megvizsgáltuk a szótárt használó tanulók, gyerekek és felnőttek minden igényét, és ezek alapján válogattuk össze az „ideális szócikk” jellemzőit.
Ebből összeállt a „tökéletes szócikk”, az alapelvek teljes rendszere, amelyek alapján tényleg kifogástalan és nagyon könnyen érthető meghatározások és szócikkek készülhetnek.
Minden egyes szócikk a legmagasabb szintű elvárások szerint készül. Bátran állíthatom, hogy a WikiSzótár.hu jelenleg a világ legmagasabb színvonalú szótára.
Viszont van egy hibája: még nem teljes. Kétféle szócikket találhatsz benne: 1) a színes hátterű ideális szócikkeket, amelyek a tökéletes elvárások szerint készültek. A legfontosabb szavaink már készen vannak ilyen formában. Emellett 2) fehér hátterű „félkész” szócikkek is vannak a szótárban, amelyeket még nem volt idő ideális formában megírni. Ezek még nem teljesek, nem olyan jók, mint a színes hátterűek.

Ebben, és a következő néhány videóban a színes hátterű ideális szócikkek tulajdonságairól beszélek, hiszen idővel az összes ilyen lesz.
A színes hátterek a szófajok megkülönböztetését segítik elő egy szócikken belül. Már első ránézésre is feltűnően elkülönül egymástól az ige, főnév és a többi szófaj. Így a sokjelentésű szavak esetében könnyebben megtalálod azt a jelentést, amelyet keresel. Sajnos sok szavunkat használjuk többféle szófajúként. A háttérszínek részletes magyarázatát a „szócikk” szavunk meghatározása alatt találod meg.

Egy szócikkben a legelőször feltűnő rész az ábra. Ez többnyire egy rajz vagy fénykép, amely már a meghatározás elolvasása előtt ad némi elképzelést az olvasónak, hogy mit is jelent az a szó. Ez nem elég a szó teljes megértéséhez, de sokat segít az összezavarodott tanulóknak. Ha már ebből rájöttél, hogy mit jelent a szó, akkor is olvasd el a meghatározást és a példákat!

A következő videókban részletesen elmondom: a leírás melyik része mire való.

Sarkadi Zsolt
nyelvészmérnök

Nagyszótár Tanulóknak
Ez a szótár eljuttat a megértésig!

teljes megértés

Copyright

Categories
szótár

17. Így használd a Wikiszótár.hu-t

 

17. Így használd a Wikiszótár.hu-t

Vizsgáljuk meg részletesen, hogy milyen különleges jellemzőkkel készül az ideális szótár, és az egyes részei miért jók neked.

Telefonokon és kis készülékeken a jobb felső sarokban a menüben, valamint a kezdő oldal közepén találod a keresés funkciót. Egy szó megnézéséhez írd be a keresőmezőbe a szót, aztán nyomd meg az Enter (vagy a Keresés) gombot.

Amikor megnyitsz egy szócikket, elsőként magát a szót látod, utána ott áll zárójelben a szófaja is. A szófajt a háttérszín is jelzi. Egy szónak többféle szófaja is lehet. Ezek egymás alatt külön részeken helyezkednek el.

Szintén külön egységkén láthatod azokat a jelentéseket, amelyeknek eltérő az eredete.

A meghatározásokat egymás alatt láthatod. Ezek első, legfontosabb részét vastag betűkkel írjuk, hogy a sok jelentés végigolvasása nélkül, könnyen kiválaszthasd a szövegedben használt jelentést.

Ez a vastag betűs magyarázat már önmagában is egy egyszerű meghatározás. Ha ezt jól érted, sokkal könnyebb lesz megérteni a meghatározás folytatását.

A meghatározások és példamondatok írásakor ügyelünk, hogy csak közismert szavakat használjunk. Ez körülbelül 2-3000 szót jelent. Mégis előfordulhat, hogy egy ismeretlen szóval találkozol.
Amikor a meghatározást olvasod, ügyelj arra, hogy ebben is érts minden szót! Ha nem érted, természetesen a továbbhaladás előtt ezt a szót is jól meg kell értened. Csak így lesz teljesen világos a meghatározás.

Minden meghatározás után legalább két példamondat áll. Ezek segítenek megérteni, hogy mit is jelent maga a meghatározás. Ezeket is olvasd el mindig! A példamonda-tokban vastag betűvel láthatod azt a címszót, amelyről a meghatározás szólt. Így még könnyebb megfigyelni a használatát.
A magyar nyelvben nagyon nehéz lenne mindig ragozás nélkül használni a szavakat. Ezért sokszor a címszó ragozott változata olvasható a példákban. Attól a szó még ugyanaz, csak más személyre vonatkozik.

Az ideális meghatározásainkban nincsenek rövidítések, sem szokatlan jelek, szimbólumok, amelyeket más szótárak túl gyakran használnak. Ezek nagyon megnehezítenék az olvasóink dolgát, hiszen ők nem azért nyitották meg a szótárt, hogy ilyenek jelentéseit keresgéljék, hanem azért, hogy azt a bizonyos szót megnézzék, ami a könyvükben szerepelt. A WikiSzótár.hu használata egy alsós tanulónak is könnyű.

Ugyanezért nem használunk fölösleges nyelvészeti szakkifejezéseket sem. Bár ezek nagyon szakszerűnek, tudományosnak hangzanak, az átlagos olvasó nem érti őket. Csak további zűrzavart okoznának, úgyhogy inkább teljesen kihagytuk az ilyeneket. Még a nyelvtani szakszavak meghatározásánál is kerüljük ezeket és a lehető legismertebb szavakat használjuk a meghatározásában.
A WikiSzótár.hu nem az akadémikusoknak és professzoroknak készül, hanem neked!

A következő videókban tovább magyarázom, hogy a szócikk melyik része mire való.

Sarkadi Zsolt
nyelvészmérnök

Nagyszótár Tanulóknak
Ez a szótár eljuttat a megértésig!

teljes megértés

Copyright