Categories
szótár

16. Az ideális szótár

 

16. Az ideális szótár

Most arról fogok mesélni, hogy milyen különleges jellemzőkkel készül az ideális szótár, és az egyes részei miért jók neked.

A régi szótárak legfőbb hibái

Régebben a nyelvészek más nyelvészeknek írták a szótárakat, ezért érthetetlen nyelvészeti szakkifejezéseket és rengeteg rövidítést használtak. Nem az olvasó megértésének segítése volt céljuk.
Az elterjedt szótárakban igen sok az ezeket kiadó szocialista rendszer burkolt céljai miatti félremagyarázás és átértelmezés. Tele vannak hamis adatokkal. Nyíltan kimondják, hogy ezzel „véleményformálás”, más szóval az emberek gondolkodásának átnevelése a szándékuk. Ezt népbutításnak hívták.

A WikiSzótár.hu célja

A WikiSzótár.hu munkáinak megkezdésekor határozott célunk volt a létező legjobb, legtökéletesebb szótár elkészítése, amellyel kicsiknek és nagyoknak egyaránt nagyon könnyű, sőt öröm a szavak megértése.

Az első lépés az volt, hogy összegyűjtöttük a világ legjobb szótárainak leghasznosabb jellemzőit, valamint megvizsgáltuk a szótárt használó tanulók, gyerekek és felnőttek minden igényét, és ezek alapján válogattuk össze az „ideális szócikk” jellemzőit.
Ebből összeállt a „tökéletes szócikk”, az alapelvek teljes rendszere, amelyek alapján tényleg kifogástalan és nagyon könnyen érthető meghatározások és szócikkek készülhetnek.
Minden egyes szócikk a legmagasabb szintű elvárások szerint készül. Bátran állíthatom, hogy a WikiSzótár.hu jelenleg a világ legmagasabb színvonalú szótára.
Viszont van egy hibája: még nem teljes. Kétféle szócikket találhatsz benne: 1) a színes hátterű ideális szócikkeket, amelyek a tökéletes elvárások szerint készültek. A legfontosabb szavaink már készen vannak ilyen formában. Emellett 2) fehér hátterű „félkész” szócikkek is vannak a szótárban, amelyeket még nem volt idő ideális formában megírni. Ezek még nem teljesek, nem olyan jók, mint a színes hátterűek.

Ebben, és a következő néhány videóban a színes hátterű ideális szócikkek tulajdonságairól beszélek, hiszen idővel az összes ilyen lesz.
A színes hátterek a szófajok megkülönböztetését segítik elő egy szócikken belül. Már első ránézésre is feltűnően elkülönül egymástól az ige, főnév és a többi szófaj. Így a sokjelentésű szavak esetében könnyebben megtalálod azt a jelentést, amelyet keresel. Sajnos sok szavunkat használjuk többféle szófajúként. A háttérszínek részletes magyarázatát a „szócikk” szavunk meghatározása alatt találod meg.

Egy szócikkben a legelőször feltűnő rész az ábra. Ez többnyire egy rajz vagy fénykép, amely már a meghatározás elolvasása előtt ad némi elképzelést az olvasónak, hogy mit is jelent az a szó. Ez nem elég a szó teljes megértéséhez, de sokat segít az összezavarodott tanulóknak. Ha már ebből rájöttél, hogy mit jelent a szó, akkor is olvasd el a meghatározást és a példákat!

A következő videókban részletesen elmondom: a leírás melyik része mire való.

Sarkadi Zsolt
nyelvészmérnök

Nagyszótár Tanulóknak
Ez a szótár eljuttat a megértésig!

teljes megértés

Copyright

Hozzászólások a Facebookon

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..