Categories
szótár

3. A butaság egyetlen oka

 

A most következő néhány videóban arról fogok beszélni, milyen jelekből tudhatod, hogy értelmező szótárra van szükség, méghozzá azonnal!

Ne olvass tovább, ha nem értesz egy szótAz első jel, amit a legkönnyebb észrevenni, ha TUDOD, hogy nem értettél egy szót. Miközben olvasol, egyáltalán nem érted a szót, és elképzelésed sincs, hogy mit jelenthet. Ilyenkor sokan azt javasolják, hogy csak olvass tovább. Mint már említettem, ez HAZUGSÁG! Ne hidd el!

Ha az iskolában nincs rá lehetőség, legalább otthon nézz utána a szó jelentésének, mert az okosság csökkenésének egyetlen oka az ilyen érthetetlen vagy félreértett szó, pontosabban az ilyen szavak sokasága.

Mi okozza a butaságot?

Ahogy a sugárzó anyagok és mérgek is felhalmozódnak a testben, a sok-sok szellemi erőfeszítés is összegyűlik, amit az érthetetlen szavak megértésére fordítasz. A később kialakuló butaságnak nincs más oka!

Számos tényleges felmérés mutatta ki, hogyan teszi egyre nehezebb felfogásúvá a tanulókat az iskolaévek alatt felhalmozódó sok érthetetlen szakkifejezés. A bizonyítványokban szépen látszik, hogy az első évek jó jegyei hogyan romlanak le egyre rosszabb jegyekké. Nézz utána, ha nem hiszed!

A felfogás, a megértési képesség minden egyes hátrahagyott ismeretlen szónál egyre tovább romlik. Mindig csak egy kicsivel, de biztosan romlik. Az a baj, hogy szinte észre sem vesszük ezt a lassú változást, tompulást, mégis elkerülhetetlenül megtörténik. A tanárok ezt nagyon jól látják, ha áttekintik néhány év változásait egy gyereken.

Nézz utána egy szótárbanMivel ennyire létfontosságú ez a hatás, ezért elmondom neked a legfontosabb tüneteket, amikből tudhatod, hogy egy vagy több szót most rögtön meg kell nézned az értelmező szótárban.

Ez nem csak afféle reklám-duma! Nekem mindegy, hogy melyik szótárban, csak nézz utána és értsd meg a szót!

Az első ilyen jel, ha megakadsz olvasás közben. Biztos, hogy ott nem értettél teljesen egy szót. Amikor olvasáskor gyanakodni kezdesz, mert nem teljesen világos a szöveg, már át is mentél egy ismeretlen szón.

Ha akadozva olvasol hangosan, ha rosszul mondasz szavakat vagy hibázgatsz olvasás közben, akkor biztos, hogy sok szó nem teljesen világos a számodra! De nem mindig ilyen egyértelmű, nem ilyen feltűnő, hogy nem érted a szót. Sokszor még apróbb és megtévesztő jelekre kell figyelni, hogy megtaláld.

Ezekről fogok beszélni a következő videókban.

Sarkadi Zsolt
nyelvészmérnök

Nagyszótár Tanulóknak
Ez a szótár eljuttat a megértésig!

teljes megértés

Copyright

Hozzászólások a Facebookon

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..