Categories
szótár

13. Hogy készül a bűnöző?

 

13. Hogy készül a bűnöző?

Most következik a legszörnyűbb rész, amit a közoktatás hiányosságainak következményeiről tudnod kell. Nem szívesen beszélek erről, de fontos ezt is tudnod. A történet műfaja horror, és az egyik szereplő sajnos könnyen TE lehetsz!

Az előző videókban elmeséltem, milyen változásokon megy keresztül egy tanuló, aki nem érti teljesen a szavakat, aztán egyre kevesebbet ért az iskolai tananyagból, végül pedig egyre biztosabb abban, hogy ő semmihez sem ért.

Megbukott, kivágták az iskolából. Vagy esetleg kettesekkel végigkínlódta azt a pár évet, de igazából semmilyen szakmát nem tudott megtanulni. És mégis élnie kell! Ott áll a nagy büdös élet kezdetén, de nem ért semmihez és nincs miből megélnie!

Elmehet segédmunkásnak, melósnak annyi pénzért, amennyi a következő fizetésig sem elég. Semmi kilátása, hogy saját lakása, családja, jövője legyen.

Egy ideig még a szülein élősködik, de aztán elege lesz belőlük is. Elmegy…

Ha pedig már eleve zűrös volt a családja is (azaz iskolázatlan, akik maguk is rég végigmentek ezen a tragikus folyamaton) és nem támogatják az iskola után, akkor még gyorsabb az útja lefelé.

Mit fog csinálni? Társakra fog bukkanni, akikkel ugyanúgy elbánt az élet, mint vele.

Azaz rossz társaságba keveredik, akikkel nagyon egyetértenek abban, hogy mennyire utálják az embereket, főleg a gazdagokat.

Azoknak a mocskoknak jó kocsija és sok pénze van, ami neki sosem lesz. A megoldás egyszerű: attól kell elvenni, akinek van!

Máris lop, bűnözik (mert mégiscsak meg kell élnie valahogy). Emiatt előbb-utóbb elfogják és börtönbe zárják. Úgy hírlik, hogy ott laknak a bűnözők, akik igen jól értik a bűnözés minden formájának csínját-bínját. És mivel idejük is van bőven, ezért részletesen megbeszélik ezeket.

A börtön a bűnözők egyeteme!

Ott vannak a legjobb profik, akik alaposan megtanítják a szakmára. Felső fokon megtanulja a bűnözés legaljasabb módjait. Nem is hinnéd, micsoda hozzáértéssel tudják, hogyan lehet bármit ellopni, megszerezni, és hogy mit engednek meg a törvények.

Mire kiszabadul, már iszik, drogozik, és vérbeli bűnöző. Ismeri a bandákat, vannak „kapcsolatai”, és sokkal elszántabb, mint előtte. Minden oka megvan, hogy bosszút álljon az embereken, akik ide juttatták.

80 % az esélye, hogy visszaeső bűnöző lesz, mert a börtön kevés bűnözőt változtat meg.

Szerinted ki lesz a következő áldozata?

Lehet, hogy éppen te? Hiszen téged ismer és tudja, hogy milyen értéket hol tartasz.

Érted már, hogy mitől horror ez a történet?

És az egész ott kezdődött, hogy nem segítettek neki időben az olvasásban, tanulásban. Gondoltam, szólok…

A következő videóban elmesélem, hogy miért nem várhatsz csodát a közoktatástól.

Sarkadi Zsolt
nyelvészmérnök

Nagyszótár Tanulóknak
Ez a szótár eljuttat a megértésig!

teljes megértés

Copyright

Hozzászólások a Facebookon

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..