Categories
szótár

9. Stresszes tanulók

 

9. Stresszes tanulók

Ahogy ígértem most arról fogok beszélni, hogy mi okozza az idegességet, feszültséget tanulás közben.

Egy tanuló nagyon sokszor él stressz hatása alatt: fenyegeti a közelgő felelés, fél a dolgozattól, ideges a vizsga gondolatától is. Teljesítenie kell, de tudja, hogy nem tud.
Emiatt közvetlenül az óra előtt akar felkészülni vagy puskát ír a vizsgára. De miért is? Természetesen azért, mert biztos benne, hogy nem érti teljesen, nem jegyezte meg azt a részt, és nem is tudja eléggé.

Ha már láttad az előző videókat, akkor te is tudod, hogy ennek nem a rossz memória az oka, hanem csak egyes szavak, amelyeket nem ért eléggé.
Ha ezeknek mind utánanéz a szótárban, egyszeriben csodák történnek! Érti, meg tudja jegyezni; egyszerű és világos az egész.

Csak figyeld meg, hogy viselkednek és hogy érzik magukat felelés előtt azok, akik tényleg teljesen értik az összes szakkifejezést, és ezzel a tananyagot is. Alig várják, hogy feleljenek, mert tudják! Nem lenne rossz neked is mindig így érezni magadat, igaz?!

Mitől vagy ideges?

Ha viszont nem ért egyes szavakat, akkor az anyagrész is nehéz lesz. Még az is zavarni fogja, ha tanulás közben nézi, figyeli valaki.
Ilyenkor aztán ideges lesz a tanulástól, utálni fogja az iskolát; a lányokon könnyen kitör a hiszti, a sírás. A nagyszájú gyerek gáncsoskodik, hibáztat: szerinte rossz a tanár, vacak a könyv, hülyeség az egész!

Ha a szülő segíteni próbál neki, akkor rögtön jön a „Hagyjál békén!” a „Ne szólj hozzám!” Sőt a segíteni próbáló tesóra, barátra, vagy akár a szülőre is ráförmed: az ő hibája, mert nem hagyta békén, miatta nem lehet tanulni…

Pedig valójában még mindig csak a leckével van a gondja. Abból is csak egyes szavakkal.

Ha nem tettem volna rendbe személyesen sok ezer ilyen szót az elakadt tanulóknál, akkor most nem merném ilyen határozottan mondani: minden más tünet csak következmény! A valódi ok mindig az, hogy egyes szavakat nem ért! Amint megérti ezeket, rögtön mosolyog és újra szép a világ!

De sajnos azt hiszi, hogy mással van gondja. Erőlködve, magolva próbálja megjegyezni… Sosem fog sikerülni!
Aztán mikor pár év iskolába járás után sok-sok szót (és egész tantárgyakat is) nem ért, akkor már utálni fogja az iskolát, sőt még az életet is. Bármi apróságért hőbörög, szemtelen, sőt bunkó.

Kamaszoknál előbb-utóbb hallhatod, hogy: „Engem nem ért meg senki”.

Hadd áruljak el neked valamit: a szótárírás nem jó üzlet! Csak azért csinálom már sok éve, mert biztosan tudom, hogy ez az igazi megoldás a bajaidra. Ha valaki, akkor én igazán megértelek! És tudom, hogy csak a szótárazás húz ki végleg ezekből a bajokból.

A következő videóban arról fogok beszélni, hogy mi okozza a szellemi kimerültséget, fáradtságot tanulás, olvasás közben.

Sarkadi Zsolt
nyelvészmérnök

Nagyszótár Tanulóknak
Ez a szótár eljuttat a megértésig!

teljes megértés

Copyright

Categories
szótár

12. Mit tegyünk a butasággal?

 

12. Mit tegyünk a butasággal?

Most arról fogok beszélni, hogy milyen tünetek mutatják a régóta halmozódó félreértéseket, butaságot, és ennek mik a következményei.

Ezek azért fontosak, mert osztálytársként, tanárként, szülőként, vagy akár munka-társként sokszor neked kell segítened máson. Neked világos, hogy butaságot beszél, értelmetlen, amit mond, de neki nem. Azt hiszi, hogy úgy helyes.

Ilyenkor a vita, veszekedés, szidás helyett egyetlen bevált módszer van: keresd meg, hogy melyik szót nem érti, és tisztázd vele.

Ha a tanuló azt hiszi, hogy Egyiptom őslakói a múmiák, akkor mutasd meg a szótárban (vagy a könyvben), hogy mi egy múmia.

Ha a főnök azt mondta, hogy 3-ra legyen kész a munka, akkor nem háromkor kezdünk neki, ez nyilvánvaló. Mit jelent itt a „-ra, -re” toldalék? Elő a WikiSzótárt!

Aki nem ért egyes szavakat, az általában helytelenül is ír. A helyesírást úgy lehet megtanulni, hogy mindig megnézed a szótárban, amint nem vagy biztos egy szóban. Én is ezt teszem nap mint nap.

Csak a sok szótárazás segíthet, ha már nem érdekli a tárgy, ha sarokba vágja a könyvet, ha azt mondja, hogy nem ért hozzá.

Ha időben leülsz vele, és segítesz megtalálni és megérteni a nehéz szavakat, akkor talán még nem késő. Sajnos sok szóval van baja, és nem lesz könnyű dolgod.

Ilyenkor bármit megtesz, csak szabaduljon meg végre az idegesítő tanulástól. Egy idő után lóg a suliból, félbehagyja a tanfolyamot. Már azt sem bánja, ha megbukik. Gyakran előfordul, hogy az ilyen tanuló más szakot, más pályát választ, lemond a tervéről, álmairól, kibukik az iskolából. Ettől természetesen sokáig nagyon csalódott, keserű lesz, és ezt nem is tartja titokban.

De a történet nem ér véget az iskolával. Amit nem ért, azt a munkahelyén sem fogja érteni. Munkatársként is segítségre szorul.

Így a szótár segít azon is, aki nem tudja alkalmazni az iskolában tanultakat, aki feltűnően sokáig időzik egy feladaton, vagy azt se tudja, hogy kezdjen neki.

Ilyet látva ösztönösen azt kérdezzük: „Mit nem értesz?” Szedd ki belőle, aztán magyarázd el, vagy ültesd le a WikiSzótár.hu elé!

A „Nem így kell, majd megmutatom!” csak azt eredményezi, hogy mindent ezerszer meg kell mutatni neki, vagy hogy innentől kezdve te végzed az ő munkáját is.

Aki nem ért egyes fontos szavakat, az nem jól csinálja a munkáját, sokszor elrontja, mást csinál és azt állítja, hogy neki így mondták. Szemlátomást nem ért hozzá, „szőke nő lett belőle”, azaz értelmetlenül kitol magával, vagy akár tönkreteszi az egész életét is.

A következő videóban arról fogok beszélni, hogy mindez hová vezet. Az már horror lesz!

Sarkadi Zsolt
nyelvészmérnök

Nagyszótár Tanulóknak
Ez a szótár eljuttat a megértésig!

teljes megértés

Copyright

Categories
szótár

13. Hogy készül a bűnöző?

 

13. Hogy készül a bűnöző?

Most következik a legszörnyűbb rész, amit a közoktatás hiányosságainak következményeiről tudnod kell. Nem szívesen beszélek erről, de fontos ezt is tudnod. A történet műfaja horror, és az egyik szereplő sajnos könnyen TE lehetsz!

Az előző videókban elmeséltem, milyen változásokon megy keresztül egy tanuló, aki nem érti teljesen a szavakat, aztán egyre kevesebbet ért az iskolai tananyagból, végül pedig egyre biztosabb abban, hogy ő semmihez sem ért.

Megbukott, kivágták az iskolából. Vagy esetleg kettesekkel végigkínlódta azt a pár évet, de igazából semmilyen szakmát nem tudott megtanulni. És mégis élnie kell! Ott áll a nagy büdös élet kezdetén, de nem ért semmihez és nincs miből megélnie!

Elmehet segédmunkásnak, melósnak annyi pénzért, amennyi a következő fizetésig sem elég. Semmi kilátása, hogy saját lakása, családja, jövője legyen.

Egy ideig még a szülein élősködik, de aztán elege lesz belőlük is. Elmegy…

Ha pedig már eleve zűrös volt a családja is (azaz iskolázatlan, akik maguk is rég végigmentek ezen a tragikus folyamaton) és nem támogatják az iskola után, akkor még gyorsabb az útja lefelé.

Mit fog csinálni? Társakra fog bukkanni, akikkel ugyanúgy elbánt az élet, mint vele.

Azaz rossz társaságba keveredik, akikkel nagyon egyetértenek abban, hogy mennyire utálják az embereket, főleg a gazdagokat.

Azoknak a mocskoknak jó kocsija és sok pénze van, ami neki sosem lesz. A megoldás egyszerű: attól kell elvenni, akinek van!

Máris lop, bűnözik (mert mégiscsak meg kell élnie valahogy). Emiatt előbb-utóbb elfogják és börtönbe zárják. Úgy hírlik, hogy ott laknak a bűnözők, akik igen jól értik a bűnözés minden formájának csínját-bínját. És mivel idejük is van bőven, ezért részletesen megbeszélik ezeket.

A börtön a bűnözők egyeteme!

Ott vannak a legjobb profik, akik alaposan megtanítják a szakmára. Felső fokon megtanulja a bűnözés legaljasabb módjait. Nem is hinnéd, micsoda hozzáértéssel tudják, hogyan lehet bármit ellopni, megszerezni, és hogy mit engednek meg a törvények.

Mire kiszabadul, már iszik, drogozik, és vérbeli bűnöző. Ismeri a bandákat, vannak „kapcsolatai”, és sokkal elszántabb, mint előtte. Minden oka megvan, hogy bosszút álljon az embereken, akik ide juttatták.

80 % az esélye, hogy visszaeső bűnöző lesz, mert a börtön kevés bűnözőt változtat meg.

Szerinted ki lesz a következő áldozata?

Lehet, hogy éppen te? Hiszen téged ismer és tudja, hogy milyen értéket hol tartasz.

Érted már, hogy mitől horror ez a történet?

És az egész ott kezdődött, hogy nem segítettek neki időben az olvasásban, tanulásban. Gondoltam, szólok…

A következő videóban elmesélem, hogy miért nem várhatsz csodát a közoktatástól.

Sarkadi Zsolt
nyelvészmérnök

Nagyszótár Tanulóknak
Ez a szótár eljuttat a megértésig!

teljes megértés

Copyright

Categories
szótár

14. Igaz mese a közoktatásról

 

14. Igaz mese a közoktatásról

Most arról fogok mesélni, miért kell neked magadnak segíteni az iskolás gyerekeden, és miért olyan a közoktatás, amilyen.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy nagy ország. Poroszországnak hívták. Ma már hiába keresed a térképeken! Hogy miért? Erről szól ez az igaz történet.

Történt egyszer, hogy a francia császár megtámadta Poroszországot. 1806-ban a jénai csatában alaposan el is verte a poroszokat. A katonák futottak hazáig, ahogy csak a lábuk bírta.

A tábornokok mogorva, ordítozós emberek voltak. A csata után összedugták a fejüket, hogy megbeszéljék, mit mondanak a királynak: miért vesztették el a csatát. Arra jutottak, hogy a katonák hibája volt a csata elvesztése, mert a neveletlen csőcselék nem engedelmeskedett a parancsaiknak. A király rögtön ki is adta hát a parancsot, hogy innentől kezdve az iskolákban nem okos embereket kell tanítani, hanem engedelmes katonákat kell nevelni. Oktatás helyett nevelés kell! Tanítók, tanárok helyett pedagógusok legyenek az iskolákban! Könyv helyett nádpálca legyen a tanár eszköze!

Mit csinál valójában a közoktatás?

Lett is minden óra előtt sorakozó, katonás fegyelem és szigor. A gyerekek egyre butultak, de mit számít az a műveletlen parasztoknak! Örüljenek, hogy iskolába járhatnak!

Így telt el egy évtized. A legények megnőttek, katonaéretté serdültek.

Elérkezett 1815, amikor az engedelmes katonák Waterloo falva mellett fényes győzelmet arattak a gonosz francia császár fölött. Hu-hú, volt is nagy ünneplés!

A király örült, hogy ilyen remek katonákat képeztek az iskolák. Megtalálták végre a legjobb megoldást az ország védelmére: minden egyes polgárból engedelmes katonát kell faragni, már egészen kis gyerekkorától!

Azonnal átvette Európa többi országa is ezt a csodálatos módszert: a porosz pedagógiát, hiszen az ország védelme fontosabb, mint pár iskolás gyerek esze. Legyen engedelmes, fogadjon szót, fogja be a száját és szavazáskor a megfelelő kockába tegye az X-et. Csak ennyit kell tudnia!

A katonás porosz gyerekek következő nemzedékei igen fafejű felnőttek lettek, mert az iskolában mást nem tanultak, csak fegyelmet. Ezért ma már az országukat is hiába keresed a térképen: mindent elvesztettek!

Itt a vége, fuss el véle…

Azaz mégsem! Még nincs vége! A mai iskolákban is ugyanolyan pedagógusok tartanak ugyanolyan fegyelmet, ugyanabból a célból.

A közoktatásnak egyáltalán nem célja a tudás, a megértés növelése. A közoktatás nem oktat, hanem osztályoz. Nem tanít, hanem „nevel”. Engedelmességre!

Ha mégis hasznos dolgokat tanul a gyerek az iskolában, azt a lelkiismeretes tanítónak és tanárnak köszönd, ne a közoktatásnak!

A következő videóban a megoldásokról fogok beszélni neked.

Sarkadi Zsolt
nyelvészmérnök

Nagyszótár Tanulóknak
Ez a szótár eljuttat a megértésig!

teljes megértés

Copyright

Categories
szótár

27. Négyféle szótár

 

27. Négyféle szótár

A most következő videókban arról fogok beszélni, hogy a tankönyvekben és szótárakban lévő meghatározások minősége hogyan függ össze a megértés alaposságával, a képességek fejlődésével.

A tankönyvek hemzsegnek a nehéz, érthetetlen szavaktól, és a tanárok közül is sok beszél úgy, hogy egy gyerek, egy tanuló alig érti – de sokszor még egy felnőtt sem.

Egyetlen megoldás marad: utána kell nézni az ismeretlen szavaknak! Aki nem deríti ki, hogy mit jelent, amit nem értett, az sosem fogja megérteni a tanultakat, és még kevésbé fogja használni.

Tehát indulj, fogj egy jó szótárt!

Sajnos kevesen tudják, hogy a várható, elérhető tudásuk már a könyvespolcnál eldől! Amikor ilyen nehéz szavakba ütközöl, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen szótárt fogsz a kezedbe!

Nyilvánvaló: ha nem mész oda a polchoz és nem nézed meg egy szótárban, akkor nem fogod érteni azt a szót, sem a tárgyat…

Egy gyenge, hiányos szótárral pedig gyenge, hiányos lesz a megértésed.
Egy közepes szótárral közepes, felszínes lesz a megértésed – ami szintén használhatatlan.
Egy jó szótárral viszont tökéletesen érteni fogod a tanultakat, és ha hosszú időn át azt használod, akkor sok mindent a zsenik szintjén fogsz érteni.

Most nem arról beszélek, hogy benne van-e a keresett szó abban a szótárban. Tegyük fel, hogy mindegyikben benne van. AZ nem mindegy, hogy az egyes meghatározások milyenek!
Egyáltalán nem mindegy, hogy csak egy hitvány, pár szavas általánosítást, egy ködösítést, egy ál-meghatározást találsz benne, vagy pedig egy valódi, teljes meghatározást, amely minden tudnivalót leír, amire az alkalmazáshoz, a teljes megértéshez szükséged van.
Ezt értem az alatt, hogy hiányos, vagy pedig jó egy szótár.

Tehát már a szótár kiválasztásakor, már ott a könyvespolcnál eldől, hogy később jól fogod-e érteni a tanultakat, vagy csak hiányosan. Márpedig ez nagyon nem mindegy!
Ebből a szempontból négyféle szótárt lehet megkülönböztetni: azonosító, kategóriás, összehasonlító és a teljes fogalmi megértést nyújtó szótárakat.
Az azonosító és kategóriás meghatározásokat helyesebb lenne szójegyzéknek nevezni. A csak formát és hasonlóságokat leíró meghatározások pedig valójában „kisszótárak”, nem valódi értelmező szótárak.

Az igazán használható szótárak a gyakorlatban is használható, teljes fogalmi megértést nyújtanak. Ha azt akarod, hogy teljesen értsd, vagy a gyereked teljesen értse a tanultakat, akkor csak ez utóbbi jöhet szóba, mert csakis ilyen szótárral lehet elérni ezt a színvonalat.

Sajnos nincs elég igazán jó tanár, aki nagyon érthetően tanít. Ők a kedvenc tanárok, őket nagyon szeretik a tanulók, de sajna nincsenek elegen. Jó korrepetáló tanár még kevesebb van, ráadásul nem is olcsók!

Nagy szükség van a szótárak segítségére, amelyek akár otthon is érthetővé teszik a nehéz olvasmányt, tananyagot.

A jó szótár olyan, mint a kedvenc tanárod: mindent elmond érthetően és egyszerűen.
A hitvány szótárak épp a lényeget nem mondják el, ugyanúgy, mint a hozzá nem értő helyettesítő tanár, aki maga sem érti teljesen, amit magyaráz.

Te választod meg, hogy melyik tanárhoz fordulsz a kérdéseddel. Te választod meg, hogy milyen szótárban nézel utána.
Ne hagyd magad becsapni!

A következő videókkal ebben fogok segíteni.

Sarkadi Zsolt
nyelvészmérnök

Nagyszótár Tanulóknak
Ez a szótár eljuttat a megértésig!

teljes megértés

Copyright