Categories
szótár

9. Stresszes tanulók

 

9. Stresszes tanulók

Ahogy ígértem most arról fogok beszélni, hogy mi okozza az idegességet, feszültséget tanulás közben.

Egy tanuló nagyon sokszor él stressz hatása alatt: fenyegeti a közelgő felelés, fél a dolgozattól, ideges a vizsga gondolatától is. Teljesítenie kell, de tudja, hogy nem tud.
Emiatt közvetlenül az óra előtt akar felkészülni vagy puskát ír a vizsgára. De miért is? Természetesen azért, mert biztos benne, hogy nem érti teljesen, nem jegyezte meg azt a részt, és nem is tudja eléggé.

Ha már láttad az előző videókat, akkor te is tudod, hogy ennek nem a rossz memória az oka, hanem csak egyes szavak, amelyeket nem ért eléggé.
Ha ezeknek mind utánanéz a szótárban, egyszeriben csodák történnek! Érti, meg tudja jegyezni; egyszerű és világos az egész.

Csak figyeld meg, hogy viselkednek és hogy érzik magukat felelés előtt azok, akik tényleg teljesen értik az összes szakkifejezést, és ezzel a tananyagot is. Alig várják, hogy feleljenek, mert tudják! Nem lenne rossz neked is mindig így érezni magadat, igaz?!

Mitől vagy ideges?

Ha viszont nem ért egyes szavakat, akkor az anyagrész is nehéz lesz. Még az is zavarni fogja, ha tanulás közben nézi, figyeli valaki.
Ilyenkor aztán ideges lesz a tanulástól, utálni fogja az iskolát; a lányokon könnyen kitör a hiszti, a sírás. A nagyszájú gyerek gáncsoskodik, hibáztat: szerinte rossz a tanár, vacak a könyv, hülyeség az egész!

Ha a szülő segíteni próbál neki, akkor rögtön jön a „Hagyjál békén!” a „Ne szólj hozzám!” Sőt a segíteni próbáló tesóra, barátra, vagy akár a szülőre is ráförmed: az ő hibája, mert nem hagyta békén, miatta nem lehet tanulni…

Pedig valójában még mindig csak a leckével van a gondja. Abból is csak egyes szavakkal.

Ha nem tettem volna rendbe személyesen sok ezer ilyen szót az elakadt tanulóknál, akkor most nem merném ilyen határozottan mondani: minden más tünet csak következmény! A valódi ok mindig az, hogy egyes szavakat nem ért! Amint megérti ezeket, rögtön mosolyog és újra szép a világ!

De sajnos azt hiszi, hogy mással van gondja. Erőlködve, magolva próbálja megjegyezni… Sosem fog sikerülni!
Aztán mikor pár év iskolába járás után sok-sok szót (és egész tantárgyakat is) nem ért, akkor már utálni fogja az iskolát, sőt még az életet is. Bármi apróságért hőbörög, szemtelen, sőt bunkó.

Kamaszoknál előbb-utóbb hallhatod, hogy: „Engem nem ért meg senki”.

Hadd áruljak el neked valamit: a szótárírás nem jó üzlet! Csak azért csinálom már sok éve, mert biztosan tudom, hogy ez az igazi megoldás a bajaidra. Ha valaki, akkor én igazán megértelek! És tudom, hogy csak a szótárazás húz ki végleg ezekből a bajokból.

A következő videóban arról fogok beszélni, hogy mi okozza a szellemi kimerültséget, fáradtságot tanulás, olvasás közben.

Sarkadi Zsolt
nyelvészmérnök

Nagyszótár Tanulóknak
Ez a szótár eljuttat a megértésig!

teljes megértés

Copyright