Categories
szótár

11. Parasztvakítás nagyban

 

11. Parasztvakítás nagyban

Ahogy ígértem, most arról fogok beszélni, hogy hol futunk bele a legtöbb érthetetlen, idegen szóba.

Minden szakmának van sok szakkifejezése. Ezekkel egyértelműen és pontosan meg tudják beszélni a szakmai kérdéseket. Ha rákérdezel, a szakemberek könnyen, egyszerűen el tudják mondani, hogy mit jelentenek az ilyen szavak.

Szakértő kerestetik

Ha nem értesz ahhoz a szakterülethez, akkor a beszélgetésük úgy hangzik a számodra, mintha kínai lenne. Lapozz csak bele egy számítástechnikai szaklapba, és érteni fogod, hogy miről beszélek.
Mivel nem érted őket, az a benyomásod támad, hogy „Hű, öregem, ezek aztán nagyon értenek hozzá!”

Ezt a jelenséget használják ki az „álszakértők”, akik szeretik azt a látszatot kelteni, hogy ők a legjobban hozzáértő szakemberek azon a szakterületen.

Ezt többnyire azzal próbálják elérni, hogy olyan szakkifejezéseket használnak, amelyeket TE nem értesz. Ettől ők sokkal okosabbnak tűnnek, hiszen te nem érted a szavaikat, ők pedig igen.
Persze ez nagy átverés, hiszen ha megkéred, hogy határozza meg, mit is jelent a szó, amit használt, akkor csak habog, mellébeszél, és még inkább téged próbál lekezelni azzal, hogy „Te nem értesz ehhez”.

Valójában Ő NEM ÉRTI! Fogalma sincs, miről beszél, ezért nem képes érthető, közismert szavakkal meghatározni ezt a fogalmat.

Ha mégis megpróbálja elmondani, akkor kiderül, hogy fura elképzelések, tévhitek, zavaros ideológiák kavarognak a fejében.

Sajnos több olyan egyetemi professzorral kellett együtt dolgoznom, akik folyton fellengzős szakkifejezésekkel dobálóztak, de akik csak egy csomó bajt okoztak, mikor a gyakorlatban kellett volna alkalmazniuk, amit már 30-40 éve tanítottak.

Ugyanezt a „hozzáértő látszatot” használják ki a reklámok, amelyek idegen szavakkal telehintve azt a látszatot keltik, mintha lenne ott valami óóóriási szaktudás, valami utánozhatatlan csoda.

Egyszerű tejtermékeket reklámoznak azzal, hogy különleges „Bifidus Essensis” vagy valami hasonló van bennük.

Olvasd el a WikiSzótár.hu meghatározását, amiből megtudhatod, hogy ez is csak egy egyszerű tejélesztő baktérium.

A reklámok íróinak még szakkifejezése is van az ilyen szövegekre. Úgy hívják: parasztvakítás. Rövidítve „PV”. Ugye, milyen tudományosan hangzik?!

Ennek az a célja, hogy őket okosnak hidd, magadat pedig butának. És ha elég buta vagy, meg is veszed a terméküket.

Ilyen szavak hallatán én először a szótárt veszem kézbe, és nem dőlök be a reklámnak.

A következő videóban arról fogok beszélni, hogy milyen tünetek mutatják a régóta halmozódó félreértéseket, butaságot, és hogy ennek mik a következményei.

Sarkadi Zsolt
nyelvészmérnök

Nagyszótár Tanulóknak
Ez a szótár eljuttat a megértésig!

teljes megértés

Copyright

Hozzászólások a Facebookon

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..