Categories
szótár

7. Ki lusta a tanulásra?

 

Miért NEM figyel oda a gyerek az órán?

Most arról fogok beszélni, miért NEM figyel oda a gyerek az órán.

Gyakran előfordul, hogy egy tanulónak elkalandoznak a gondolatai, ábrándozik az órán, mondhatni: lélekben „elment mozizni” Ez nem csak a szerelmes kamaszoknál fordul elő, hanem a főiskolai, egyetemi előadásokon, a munkahelyi értekezleteken, sőt akár még tévézés közben is.

Ez a folyamat is azzal kezdődött, hogy EGYETLEN szót nem értett. Emiatt nem értette a mondatot, aztán azt a részt sem. Végül az egész nem érdekli, és máris másfelé jár az esze. Naná, hiszen azt érti!

Az csak látszat, hogy a gyerek rosszaság vagy lustaság miatt firkál, játszik, tanulás helyett!

Nekiült tanulni, rászánta az idejét. OTT VAN! Tehát nem lusta rá. Ő tanulná, ha értené! De nem érti. Már annál a fura szónál elakadt, amit először nem értett benne.

Ugyanez történt a könyvvel is, amit el akartál olvasni. Érdekelt, kíváncsi voltál rá (tehát nem voltál sem lusta, sem rossz). Aztán sorra jöttek a szavak, amiket nem értettél, és amiknek nem néztél utána. Egyre fárasztóbb, egyre unalmasabb lett a könyv. Nem is olyan jó…

Egyszer csak azon kapod magad, hogy olvasás helyett a konyhában teszel-veszel; rájössz, hogy fontosabb dogod is van és nem is érsz rá olvasni. A sztori mindig ugyanúgy ér véget: sosem fogod végigolvasni.

Amikor az ember tanulni vagy olvasni akart, de aztán mégiscsak más dolga támadt, ha hirtelen fontosabb problémái lettek, akkor mindig ugyanaz történt, mint az ábrándozó tanulóval: NEM ÉRTETTE!

Nem értette, és NEM IS NÉZETT UTÁNA!

Ha olvasás közben azonnal kikerested volna a szójegyzékből, egy szótárból vagy akár a netről azt a fránya szót, aztán jól meg is értetted volna, hogy mit jelent, akkor továbbra is érdekelne a könyv.

No persze szótárazni soká tart…

NEM! Ez csak két perc! Az tart soká, hogy hónapokig hozzá sem nyúlsz a könyvhöz. Vagy soha többé!

Ha már az első érthetetlen szótól kezdve mindegyiket megkérdezted volna a tanártól (vagy ha érthetően elmagyaráztad volna nekik, kedves tanár kolléga), akkor nem aludna az egész osztály!

Ha nem csupa érdeklődő, kíváncsi, ragyogó tekintet szegeződik rád, mint az elsősöknél, akkor garantált, hogy már sok órával (vagy évvel) ezelőtt sok-sok szót nem értettek meg a tanulóid. Azokat mind be kell pótolni!

Igenám, de feltartja a tanárt, ha folyton közbekérdeznek!

NEM! Az tartja fel az egész osztályt ÉS a tanárt, hogy az egész fejezetet újra kell tanulni, újra kell tanítani, mert ettől kezdve semelyik tanuló nem érti sem ezt a részt, sem az utána következőket.

Ráadásul utálni fogják a tantárgyat is!…

Ha pedig a tanár nem mondta el, akkor MAGADNAK KELL KISZÓTÁRAZNI ezeket a szavakat.

A következő videóban arról fogok beszélni, hogy mi okozza az egyeseket és a bukásokat.

Sarkadi Zsolt
nyelvészmérnök

Nagyszótár Tanulóknak
Ez a szótár eljuttat a megértésig!

teljes megértés

Copyright

Hozzászólások a Facebookon

hozzászólás

2 hozzászólás a(z) “7. Ki lusta a tanulásra?” című bejegyzéshez

Aki teheti, tegyen meg mindent, hogy ezek a rendkívül fontos könyvek legalább a könyvtárakba és magyar tanárokhoz juthassanak el. Sajnos, nagyon kopik ez a gyönyörű nyelv, a mi drága anyanyelvünk amit már sokan nem is értenek, sőt még szennyezik is értelmetlen szamárságokkal…
(egy szürke nyugdíjas)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..