Categories
szótár

4. A diszlexia nem betegség

 

Továbbra is arról fogok beszélni, milyen jelekből tudhatod, hogy értelmező szótárra van szükség, méghozzá azonnal!

Nézz utána egy szótárbanAz előző videóban említettem az akadozó olvasást. A rosszul olvasó gyerekekre sokszor ráfogják, hogy diszlexiás. Ez közismert jelenség a mai iskolákban.

A diszlexia egy görög eredetű szó. Első része a „disz” azt jelenti: hiányzó. Második része a „lexisz” azt jelenti: szó. Azaz „ismeretlen szó”, amelynek nem tudod a jelentését. És tényleg nincs más oka: ismeretlen, tisztázatlan szavak.

Az olvasás megtanulása valójában a szavak jelentésének megtanulása.

A diszlexia egy kitalált betegség

A diszlexia egy kitalált betegség, amelynek sosem létezett tudományos meghatározása, sem pontos leírása, viszont széleskörűen használják tanulók indokolatlan félrekezelésére.

Valójában csupán hiányos olvasási képesség, olvasás közbeni akadozás, amit egyes szavak vagy írásjelek ismeretének hiánya okoz, és ami hozzáértő tanítás esetén fel sem merül, ha a tanár érthetően megtanítja ezeket.

Diszlexia ellen az egyetlen hatásos „gyógymód” a szótárazás. Minden egyes nehéz szó megnézése egy könnyen érthető, egyszerű szótárban. A WikiSzótár.hu rendszeres használata szó szerint életmentő lehet az ilyen tanulók számára.

Ha nagy a baj, az is remek megoldás, ha a szülő, a tesó vagy egy osztálytárs elmagyarázza mindegyik nehéz szó jelentését. Előre szólok: SOK szót nem ért, nem csak egy-kettőt! Akár évekig is eltarthat, mire ezek többségét tisztázzátok. Ahogy magyarul sem egy hét alatt tanult meg, a hiányok pótlása is hosszú idő.

Az „olvasásból felmentés” semmit nem old meg. Sőt, azt jelenti: maradj ilyen! Te már sosem fogod megkapni a könyvek, írások kincseit.

Tanulási problémák gyógyszeres kezelése semmire sem megoldás

Még rosszabb hatású a gyógyszerezés. A diszlexia ellen adott szerek kivétel nélkül kábítószerek, amelyek még jobban megnehezítik a tanulást. Nem elég, hogy a gyerek nem érti a szavakat, innentől kezdve még a szer hatása alatt is áll. Egy felnőtt sem tudna részegen tanulni. A letompított tudatú gyerek sem képes erre.

Egy felnőttnek sem engedik, hogy részegen vagy bekábítózva menjen be dolgozni. A tanuló hogyan tudna az iskolában tanulni, teljesíteni, ha előtte tudatmódosító szert vett be?! Csak a szótár segít!
Valójában mindenki diszlexiásan születik: nem tud olvasni. De szerencsére a többséget jól megtanították.

A következő videókban tovább sorolom a tüneteket, amelyekből tudhatod, hogy előtte valamit nem értettél.

Sarkadi Zsolt
nyelvészmérnök

Nagyszótár Tanulóknak
Ez a szótár eljuttat a megértésig!

teljes megértés

Copyright

Hozzászólások a Facebookon

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..