Categories
szótár

12. Mit tegyünk a butasággal?

 

12. Mit tegyünk a butasággal?

Most arról fogok beszélni, hogy milyen tünetek mutatják a régóta halmozódó félreértéseket, butaságot, és ennek mik a következményei.

Ezek azért fontosak, mert osztálytársként, tanárként, szülőként, vagy akár munka-társként sokszor neked kell segítened máson. Neked világos, hogy butaságot beszél, értelmetlen, amit mond, de neki nem. Azt hiszi, hogy úgy helyes.

Ilyenkor a vita, veszekedés, szidás helyett egyetlen bevált módszer van: keresd meg, hogy melyik szót nem érti, és tisztázd vele.

Ha a tanuló azt hiszi, hogy Egyiptom őslakói a múmiák, akkor mutasd meg a szótárban (vagy a könyvben), hogy mi egy múmia.

Ha a főnök azt mondta, hogy 3-ra legyen kész a munka, akkor nem háromkor kezdünk neki, ez nyilvánvaló. Mit jelent itt a „-ra, -re” toldalék? Elő a WikiSzótárt!

Aki nem ért egyes szavakat, az általában helytelenül is ír. A helyesírást úgy lehet megtanulni, hogy mindig megnézed a szótárban, amint nem vagy biztos egy szóban. Én is ezt teszem nap mint nap.

Csak a sok szótárazás segíthet, ha már nem érdekli a tárgy, ha sarokba vágja a könyvet, ha azt mondja, hogy nem ért hozzá.

Ha időben leülsz vele, és segítesz megtalálni és megérteni a nehéz szavakat, akkor talán még nem késő. Sajnos sok szóval van baja, és nem lesz könnyű dolgod.

Ilyenkor bármit megtesz, csak szabaduljon meg végre az idegesítő tanulástól. Egy idő után lóg a suliból, félbehagyja a tanfolyamot. Már azt sem bánja, ha megbukik. Gyakran előfordul, hogy az ilyen tanuló más szakot, más pályát választ, lemond a tervéről, álmairól, kibukik az iskolából. Ettől természetesen sokáig nagyon csalódott, keserű lesz, és ezt nem is tartja titokban.

De a történet nem ér véget az iskolával. Amit nem ért, azt a munkahelyén sem fogja érteni. Munkatársként is segítségre szorul.

Így a szótár segít azon is, aki nem tudja alkalmazni az iskolában tanultakat, aki feltűnően sokáig időzik egy feladaton, vagy azt se tudja, hogy kezdjen neki.

Ilyet látva ösztönösen azt kérdezzük: „Mit nem értesz?” Szedd ki belőle, aztán magyarázd el, vagy ültesd le a WikiSzótár.hu elé!

A „Nem így kell, majd megmutatom!” csak azt eredményezi, hogy mindent ezerszer meg kell mutatni neki, vagy hogy innentől kezdve te végzed az ő munkáját is.

Aki nem ért egyes fontos szavakat, az nem jól csinálja a munkáját, sokszor elrontja, mást csinál és azt állítja, hogy neki így mondták. Szemlátomást nem ért hozzá, „szőke nő lett belőle”, azaz értelmetlenül kitol magával, vagy akár tönkreteszi az egész életét is.

A következő videóban arról fogok beszélni, hogy mindez hová vezet. Az már horror lesz!

Sarkadi Zsolt
nyelvészmérnök

Nagyszótár Tanulóknak
Ez a szótár eljuttat a megértésig!

teljes megértés

Copyright

Hozzászólások a Facebookon

hozzászólás

1 hozzászólás a(z) “12. Mit tegyünk a butasággal?” című bejegyzéshez

Einstein: két végtelen dolog van. A Világegyetem és az emberi butaság. Bár az elsőben nem vagyok biztos…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..