Categories
szótár

3. A butaság egyetlen oka

 

A most következő néhány videóban arról fogok beszélni, milyen jelekből tudhatod, hogy értelmező szótárra van szükség, méghozzá azonnal!

Ne olvass tovább, ha nem értesz egy szótAz első jel, amit a legkönnyebb észrevenni, ha TUDOD, hogy nem értettél egy szót. Miközben olvasol, egyáltalán nem érted a szót, és elképzelésed sincs, hogy mit jelenthet. Ilyenkor sokan azt javasolják, hogy csak olvass tovább. Mint már említettem, ez HAZUGSÁG! Ne hidd el!

Ha az iskolában nincs rá lehetőség, legalább otthon nézz utána a szó jelentésének, mert az okosság csökkenésének egyetlen oka az ilyen érthetetlen vagy félreértett szó, pontosabban az ilyen szavak sokasága.

Categories
szótár

6. Miért hagy ki az emlékezeted?

 

Miért hagy ki az emlékezeted?

Most arról fogok beszélni, hogyan rontják le az emlékezőképességet a szavak, amelyeket olvasás közben nem értesz.

Ez azért fontos, mert érdemes azonnal utánanézni egy jó szótárban, hogy ezek mit jelentenek. Ha nem teszed, pár perc múlva azt veszed észre, hogy nem emlékszel, mit olvastál a lap tetején; nem tudod felfogni, miről is szól az írás, sőt: nemsokára olyan érzésed támad, hogy üres a fejed.

Ugyanez történt, ha nem tudsz szó szerint megjegyezni egy verset vagy szabályt, és ha nem tudod visszamondani amit olvastál. Csak meg kéne értened benne azt a néhány fura szót, aztán újra elolvasni az egészet.

Ha nem teszed, elkezded butának érezni magad és rosszul fogsz emlékezni a tanultakra. Ha emlékszel is valamire, másképp mondod, mint ahogy olvastad és nem emlékszel pontosan, hogy mit is mondott a tanár.

Talán emlékszel, hogy a „lap jobb alsó sarkán volt leírva”, de elfelejted, amit olvastál. Talán még a lapon lévő képre is emlékszel, de a fontos tudnivalót nem tudod elmondani és egyáltalán nem tudod alkalmazni. Bizony ezt is az a néhány fránya kifejezés okozza, amiket nem értesz!

Ha ezeknek utánanézel a szótárban, egyszeriben érthetőbb lesz az egész.

Ugyanez a jelenség történik, amikor néhány hónap vagy akár több év elteltével újra elolvasol egy könyvet, és azt veszed észre, hogy időközben új bekezdéseket csempésztek bele. Mintha ezek korábban ott sem lettek volna.

Pedig a könyved végig ott állt a polcodon.

Ezt az okozza, hogy az új szó, amit nem értettél, egy üres folt marad az emlékezetedben. Ha a szót nem érted, természetesen az egész mondatnak sincs értelme, így nem fogod megjegyezni. És amelyik oldalon ilyen üres szavak és mondatok voltak, az egész oldal is üressé válik.

A könyvet egy idő múlva a sarokba vágva találod meg, és csak annyira emlékszel belőle, hogy nagyon nehéz olvasmány. Már nem is érdekel, sőt idegesít…

Te pedig azt hiszed, hogy nem értesz hozzá, hogy te ehhez buta vagy, ez a tantárgy neked túl magas. Pedig csak pár szó a vétkes.

Így múlnak el a nagy tervek, nagy álmok, célok. Ha időben megnézted volna a könyv végén a szójegyzéket, vagy a wikiszótár.hu meghatározását, akkor még most is remek könyv lenne, és a tantárgy is érdekelne…

Ha azon kapod magad, hogy sokáig habogsz, amikor fel kéne idézned a tanultakat, ha nem jut eszedbe, amit olvastál, akkor gyorsan vedd elő újra a könyvet, szótárazd ki az ismeretlen szavakat, és legközelebb biztosan nem fogsz leégni miattuk!

A következő videón arról fogok beszélni, mi okozza az órán elkalandozást, hogy miért nem figyel oda a tanuló az iskolai órákon.

Sarkadi Zsolt
nyelvészmérnök

Nagyszótár Tanulóknak
Ez a szótár eljuttat a megértésig!

teljes megértés

Copyright

Categories
szótár

12. Mit tegyünk a butasággal?

 

12. Mit tegyünk a butasággal?

Most arról fogok beszélni, hogy milyen tünetek mutatják a régóta halmozódó félreértéseket, butaságot, és ennek mik a következményei.

Ezek azért fontosak, mert osztálytársként, tanárként, szülőként, vagy akár munka-társként sokszor neked kell segítened máson. Neked világos, hogy butaságot beszél, értelmetlen, amit mond, de neki nem. Azt hiszi, hogy úgy helyes.

Ilyenkor a vita, veszekedés, szidás helyett egyetlen bevált módszer van: keresd meg, hogy melyik szót nem érti, és tisztázd vele.

Ha a tanuló azt hiszi, hogy Egyiptom őslakói a múmiák, akkor mutasd meg a szótárban (vagy a könyvben), hogy mi egy múmia.

Ha a főnök azt mondta, hogy 3-ra legyen kész a munka, akkor nem háromkor kezdünk neki, ez nyilvánvaló. Mit jelent itt a „-ra, -re” toldalék? Elő a WikiSzótárt!

Aki nem ért egyes szavakat, az általában helytelenül is ír. A helyesírást úgy lehet megtanulni, hogy mindig megnézed a szótárban, amint nem vagy biztos egy szóban. Én is ezt teszem nap mint nap.

Csak a sok szótárazás segíthet, ha már nem érdekli a tárgy, ha sarokba vágja a könyvet, ha azt mondja, hogy nem ért hozzá.

Ha időben leülsz vele, és segítesz megtalálni és megérteni a nehéz szavakat, akkor talán még nem késő. Sajnos sok szóval van baja, és nem lesz könnyű dolgod.

Ilyenkor bármit megtesz, csak szabaduljon meg végre az idegesítő tanulástól. Egy idő után lóg a suliból, félbehagyja a tanfolyamot. Már azt sem bánja, ha megbukik. Gyakran előfordul, hogy az ilyen tanuló más szakot, más pályát választ, lemond a tervéről, álmairól, kibukik az iskolából. Ettől természetesen sokáig nagyon csalódott, keserű lesz, és ezt nem is tartja titokban.

De a történet nem ér véget az iskolával. Amit nem ért, azt a munkahelyén sem fogja érteni. Munkatársként is segítségre szorul.

Így a szótár segít azon is, aki nem tudja alkalmazni az iskolában tanultakat, aki feltűnően sokáig időzik egy feladaton, vagy azt se tudja, hogy kezdjen neki.

Ilyet látva ösztönösen azt kérdezzük: „Mit nem értesz?” Szedd ki belőle, aztán magyarázd el, vagy ültesd le a WikiSzótár.hu elé!

A „Nem így kell, majd megmutatom!” csak azt eredményezi, hogy mindent ezerszer meg kell mutatni neki, vagy hogy innentől kezdve te végzed az ő munkáját is.

Aki nem ért egyes fontos szavakat, az nem jól csinálja a munkáját, sokszor elrontja, mást csinál és azt állítja, hogy neki így mondták. Szemlátomást nem ért hozzá, „szőke nő lett belőle”, azaz értelmetlenül kitol magával, vagy akár tönkreteszi az egész életét is.

A következő videóban arról fogok beszélni, hogy mindez hová vezet. Az már horror lesz!

Sarkadi Zsolt
nyelvészmérnök

Nagyszótár Tanulóknak
Ez a szótár eljuttat a megértésig!

teljes megértés

Copyright