Categories
szótár

6. Miért hagy ki az emlékezeted?

 

Miért hagy ki az emlékezeted?

Most arról fogok beszélni, hogyan rontják le az emlékezőképességet a szavak, amelyeket olvasás közben nem értesz.

Ez azért fontos, mert érdemes azonnal utánanézni egy jó szótárban, hogy ezek mit jelentenek. Ha nem teszed, pár perc múlva azt veszed észre, hogy nem emlékszel, mit olvastál a lap tetején; nem tudod felfogni, miről is szól az írás, sőt: nemsokára olyan érzésed támad, hogy üres a fejed.

Ugyanez történt, ha nem tudsz szó szerint megjegyezni egy verset vagy szabályt, és ha nem tudod visszamondani amit olvastál. Csak meg kéne értened benne azt a néhány fura szót, aztán újra elolvasni az egészet.

Ha nem teszed, elkezded butának érezni magad és rosszul fogsz emlékezni a tanultakra. Ha emlékszel is valamire, másképp mondod, mint ahogy olvastad és nem emlékszel pontosan, hogy mit is mondott a tanár.

Talán emlékszel, hogy a „lap jobb alsó sarkán volt leírva”, de elfelejted, amit olvastál. Talán még a lapon lévő képre is emlékszel, de a fontos tudnivalót nem tudod elmondani és egyáltalán nem tudod alkalmazni. Bizony ezt is az a néhány fránya kifejezés okozza, amiket nem értesz!

Ha ezeknek utánanézel a szótárban, egyszeriben érthetőbb lesz az egész.

Ugyanez a jelenség történik, amikor néhány hónap vagy akár több év elteltével újra elolvasol egy könyvet, és azt veszed észre, hogy időközben új bekezdéseket csempésztek bele. Mintha ezek korábban ott sem lettek volna.

Pedig a könyved végig ott állt a polcodon.

Ezt az okozza, hogy az új szó, amit nem értettél, egy üres folt marad az emlékezetedben. Ha a szót nem érted, természetesen az egész mondatnak sincs értelme, így nem fogod megjegyezni. És amelyik oldalon ilyen üres szavak és mondatok voltak, az egész oldal is üressé válik.

A könyvet egy idő múlva a sarokba vágva találod meg, és csak annyira emlékszel belőle, hogy nagyon nehéz olvasmány. Már nem is érdekel, sőt idegesít…

Te pedig azt hiszed, hogy nem értesz hozzá, hogy te ehhez buta vagy, ez a tantárgy neked túl magas. Pedig csak pár szó a vétkes.

Így múlnak el a nagy tervek, nagy álmok, célok. Ha időben megnézted volna a könyv végén a szójegyzéket, vagy a wikiszótár.hu meghatározását, akkor még most is remek könyv lenne, és a tantárgy is érdekelne…

Ha azon kapod magad, hogy sokáig habogsz, amikor fel kéne idézned a tanultakat, ha nem jut eszedbe, amit olvastál, akkor gyorsan vedd elő újra a könyvet, szótárazd ki az ismeretlen szavakat, és legközelebb biztosan nem fogsz leégni miattuk!

A következő videón arról fogok beszélni, mi okozza az órán elkalandozást, hogy miért nem figyel oda a tanuló az iskolai órákon.

Sarkadi Zsolt
nyelvészmérnök

Nagyszótár Tanulóknak
Ez a szótár eljuttat a megértésig!

teljes megértés

Copyright