Categories
szótár

5. Mitől zavaros a tananyag?

 

Mitől zavaros a tananyag?

Most további tünetekről fogok beszélni, amelyekből tudhatod, hogy értelmező szótárra van szükség, méghozzá azonnal!

Fontos tudni, hogy a gyerek nem a „tárgyat” nem érti, hanem csak a szót! Sok szót, de csak egyes szavakat.

Mindig csak egyetlen szónak nézel utána, (vagy tanárként csak egyetlen szót magyarázol el) és apránként újra jól megy a tanulás. Ezt bizonyítja, hogy a rossz tanulókat korrepetáló tanárok az egyes szavak elmagyarázásával mennyire sikeresek.

A helyes és türelmes tanítás, szótárazás után a saját iskolai tanáraik sokszor el sem hiszik, hogy a gyerek pár hónap alatt ötösre megtanulta az egész tananyagot. Szerintük ez lehetetlen.

Emiatt fontos tudni, hogy mikor kell a szótárért nyúlni. Már az első jelekre figyelj, és ne várd meg, amíg annyira zavaros lesz a tananyag, hogy már külső segítség kell.

Amikor zavaros egy mondat, akkor ott, abban a mondatban, vagy közvetlenül előtte volt valami, amit nem értettél. Azonnal keresd meg, hogy melyik szó az, aztán nézz utána egy szótárban!

Amint nem világos, hogy mit is akart mondani, amint „nem áll össze” a mondandója, ott van egy szó, amit meg kell nézned.

Amint meglepődsz, hogy „Mi van?!” máris volt valami furcsa szó. A szó egy jelentését sokszor ismered is, de az író más értelemben használta.

Csak a szótár segít!

Amikor azt hallod, hogy egy barátod rosszul használ egy szót, pedig nem is azt jelenti, máris tudhatod, hogy nem nézte meg a szótárban. Valószínűleg csak ő talált ki hozzá egy jelentést.

Ilyen gyakran félreértett szó a „körlevél”. Ez olyan levelet jelent, amelyet egy központ küld ki egyszerre sok ismert címzettnek. Például az adóhivatal az adózóknak. De egy ideje sok netező azt hiszi, hogy olyan levelet jelent, amit ő küldött el, aztán sok kézen át visszajutott hozzá. Ez tévedés!

Különösen a gyakran használt rövid szavaknak van nagyon sok jelentése. Ezeket mind ismerni kell, máskülönben gyakran bajba kerülsz!

Én magam is jártam úgy, hogy egy receptben félreértettem az „illetve” szót. Az állt benne: „20 dkg vaj, illetve zsír”. Én mindkettőt belekevertem a tésztába. Gondolhatod, hogy szétfolyt a süteményem.

Nagyszótár Tanulóknak 0. kötetEzekből a nyelvtani szerepű, rövid szócskákból, toldalékokból és jelekből olyan sok van, hogy egy egész vaskos kötetet kitesznek. Ezek a magyar nyelv legnehezebb szavai!

Ha egy mondatot nem értesz tisztán, ha furcsa, hogy mit is jelent, akkor azonnal vedd elő a szótárt! Könnyen lehet, hogy ilyen apróságokon múlik a jó jegyed, és később a jó kereseted, jó életed is!

A következő videóban arról mesélek majd, hogyan rontják el az emlékezetet az ismeretlen szavak.

Sarkadi Zsolt
nyelvészmérnök

Nagyszótár Tanulóknak
Ez a szótár eljuttat a megértésig!

teljes megértés

Copyright

Categories
szótár

26. A megértés

 

26. A megértés

Te egy gondolkodó, szellemi lény vagy. Az állatok nem képesek ilyen magas szintű megértésre, mint te – ebben különbözöl tőlük.

A megértés az ember legfontosabb képessége. Kellő megértés nélkül az ember értelmetlenül cselekszik, sőt károkat okoz, pusztít.

Bizonyára láttál már olyan barkácsolót, aki nem értett hozzá, ezért csak még jobban elrontotta a készüléket ahelyett, hogy megjavította volna…

A megértéseden múlik, hogy jól csinálod-e a dolgodat, vagy nem értesz hozzá. Hogy jól értesz-e a feladataidhoz, vagy pedig semmihez sem értesz.

A te megértési képességeden múlik, hogy hajlandó vagy-e másokkal megbeszélni dolgokat, vagy akár egyáltalán szóba állni velük, vagy pedig bezárkózol és magányosan élsz.

Igen, vannak nehéz esetek is, akikkel nem szívesen állunk szóba, de sosem leszel képes őt megváltoztatni, ha nem is szólsz hozzá, és te nem vagy hajlandó megérteni őt.

Mások megértésén múlik, hogy szereted-e az embereket, vagy pedig neheztelsz rájuk, őket hibáztatod a bajokért, vagy akár gyűlölöd őket, és ezen nem is tudsz változtatni. A te megértéseddel javíthatsz a családi, házassági problémákon is.

A megértéseden, hozzáértéseden múlik, hogy milyen jó szakember vagy, mennyit keresel, hogyan élsz. Egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire érted a munkádat, a környezetedet, vagy akár a világ működését. Az egész életed minősége ettől függ.

De vajon mitől függ a te megértési képességed?

Természetesen attól, amit már tudsz! Amit eddig megértettél, megtanultál. Márpedig ez fejleszthető!
Amit jól tudsz, jól ismersz, azzal kapcsolatban jól átlátod a helyzetet, könnyen találsz megoldásokat, és könnyedén tanulsz meg újdonságokat is, ha kell. Például szakmai kérdésekben biztos nagyon jó vagy.

Amihez viszont nem értesz eléggé, azzal nem szívesen foglalkozol, mert nincs kellő megértésed. Gondolj csak egy jogi szövegre, vagy akár az adóbevallásra.

Egyáltalán nem mindegy, milyen tudást, milyen megértési képességet kaptál szüleidtől, az iskolától. Nézd meg, mennyire értelmesek azok, akik alacsony sorban, műveletlen, értetlen emberek közt nőttek fel. Többnyire nem sokban különböznek a környezetüktől. Nekik sokkal kisebb a tudásuk és gyengébb a megértési képességük is, mint az értelmesebb, okosabb szülők gyerekeinek.

De ezen még most is lehet változtatni. Csak tanulás, megértés kérdése! A jobb megértést el lehet sajátítani.

Sőt: senki sem születik mindentudóként. Mindenkinek tanulnia kell. A jobb megértést olvasással, tanulással szerezzük meg.

Érthető, jó tananyag, jó meghatározások, jó szótár. Ezek a megértés elsajátításának eszközei.

Ha igaz adatokat, összefüggéseket olvasol, és érted is, akkor belül te is tudod, hogy ez az igazság. És utána alkalmazni is tudod, amit jól megértettél.

Ha zavaros, érthetetlen a szöveg, akkor jó meghatározásokra van szükséged, hogy kibogarászhasd, mit is akar mondani. Ilyenkor célszerű megkérdezni egy ismerőst, aki ért is hozzá.

De mit tehetsz, ha nincs a közeledben ilyen „élő szótár”, aki elmagyarázza? Feladod, vagy tovább keresel? Márpedig ha feladod, sosem fogod teljesen érteni!

Szóval: megelégszel az első zavaros válasszal, amit feldob a kereső a netről, vagy pedig addig keresgélsz, amíg igazi, érthető és teljes választ találsz?

Nos, ebben a megértési színvonalban különbözik egy gyenge szótár és a WikiSzótár.hu. A rossz tananyagok, a hiányos, gyenge szótárak csak egy-két rokon értelmű szót adnak meg magyarázatként, a WikiSzótár.hu pedig a teljes fogalmat érthetően elmagyarázza.

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen megértést szerzel!

A WikiSzótár.hu eljuttat a megértésig!

Sarkadi Zsolt
nyelvészmérnök

Nagyszótár Tanulóknak
Ez a szótár eljuttat a megértésig!

teljes megértés

Copyright